Stanje oboljelih štićenika Centra Stančić se poboljšava

STANJE oboljelih štićenika Centra za mentalno oboljele osobe Stančić, koji su se prije dva dana najvjerojatnije otrovali hranom, danas je puno bolje, doznaje se iz Centra Stančić.

Ukupno je dosad oboljelo 117 osoba, od kojih je troje umrlo.

Danas je zabilježeno pet novooboljelih štićenika, no s vrlo blagom kliničkom slikom, a sedmero se nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Ostali se dobro oporavljaju, tako da se manje smetnje, a radi se o povremenim proljevima, pojavljuju još kod 10 do 15 pacijenata, rekao je Hini liječnik u Centru Stančić Dino Kramer.

Simptomi trovanja pojavili su se u noći između utorka i srijede, a sumnja se na obrok od dinstanih jetrica sa žgancima koji su štićenici jeli u utorak za ručak.

Po riječima epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Željka Baklaića, uzorak jetrica poslan je na mikrobiološku i toksikološku analizu, čiji se rezultati očekuju sutra, kada bi trebala biti obavljena i obdukcija tijela troje umrlih.

Državni tajnik za socijalnu skrb Nino Žganec izjavio je Hini da su u Centar Stančić upućena inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a svoj dio posla radi i policija.

S obzirom da se sumnja na jetrica kao izvor zaraze, namirnice će još jednom provjeriti Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, dodao je Žganec.

Pročitajte više