STANJE U IRAKU: NASTAVAK INCIDENATA I SABOTAŽA STRATEŠKOG NAFTOVODA

Devet je osoba ubijeno, a trideset šest je ranjeno u eksploziji automobilabombe koja se u utorak dogodila u mjestu Khalis, 80 kilometara sjeverno od Bagdada, dok je na sjeveru Iraka izvedena sabotaža na strateškom naftovodu kojim se doprema nafta za elektrocentrale.

To je najteži samoubilački napad od prijenosa vlasti na Iračane 28. lipnja, u kojemu se vozač zaletio automobilom u šator u kojemu su se održavale posmrtne svečanosti za rođake dužnosnika iz Baqube koje su u nedjelju navečer ubile nepoznate osobe.

Zbog sabotaže naftovoda južno od Kirkuka (250 kilometara sjeverno od Bagdada) smanjit će se proizvodnja električne energije u državi, izjavili su čelnici energetskog sektora.

"Eksploziv koji je bio podmetnut na naftovodu izazvao je požar", izjavio je Huner Hasan, glavni direktor Sjeverne plinare sa sjedištem u Kirkuku.

Nazvavši naftovod "strateškim" Hasan je dodao da se njime doprema nafta za nekoliko elektrocentrala na sjeveru Iraka i za tvornicu slatkiša za domaću uporabu u Tajiu, sjeverno od Bagdada.

Američka je vojska priopćila da su u jednoj akciji poginula dva marinca, a treći je podlegao ozljedama pošto je u ponedjeljak bio ranjen u pokrajini Al-Anbar (na zapadu zemlje).

U Bagdadu su američki vojnici u ponedjeljak navečer pucali na vozilo koje se nije zaustavilo na kontrolnoj točki, ubivši jedno i ranivši drugo iračko dijete u automobilu.

Povrh toga, islamistička skupina koja se protivi dolasku stranih snaga u Irak objavila je u utorak jednosatni propagandni videosnimak koji prikazuje niz krvavih napada i posljednje trenutke života bombaša-samoubojica, uz pozive na sveti rat.

Američki marinac libanonskog podrijetla čije su oslobađanje otmičari najavili, doista je pušten u Iraku, potvrdili su u utorak njegov brat i libanonske vlasti.

Američki su vojnici u utorak otvorili vatru na vozilo koje je pokušalo zaobići njihovu povorku u Bagdadu, ubivši Iračanina koji se u četvrtak trebao vjenčati, izvijestili su policijski časnik i svjedoci.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više