Stanković posramio Sutlića: HTV je odan vlasti

UREDNIK emisije Nedjeljom u dva, danas je u Saboru na sastanku Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije, rame uz rame sa novinarima Dušanom Miljušem, Gordanom Malićem, Željkom Peratovićem i drugima, govorio na temu "Mediji i korupcija".

Sastanku je prisustvovao njegov šef, ravnatelj HTV-a Vanja Sutlić, koji je za vrijeme sastanka putem mobitela obaviješten kako mediji prenose izjave Stankovića. Primivši poruku Sutlić se uznemirio, "pozelenio", kažu nam neki od sudionika sastanka.

Urednik je o HTV-u progovorio kao o poslušnom mediju, odanom vlasti, iz čega se moglo čak i zaključiti  - samom premijeru Ivi Sanaderu, i to na primjeru tretiranja teme korupcije.

Kad Sanader održi presicu...

"Ako premijer održi konferenciju za novinstvo, primjerice u vezi akcije Maestro, na HTV možete napraviti deset emisija na tu temu i imat ćete potporu. Međutim, ako na HTV dovedete ljude koji su outsideri zato jer nitko iza njih ni politički ni financijski ne stoji, ako ti ljudi optuže najviše organe ove vlasti policiju, Državno odvjetništvo, Sabor za korupciju suočit ćete se s pritiskom uredništva da ne radite takve emisije", kazao je Stanković.

Kada bi i napravio emisiju o korupciji, nastavio je Stanković, "nekom čudnom slučajnošću prije i poslije takvih emisija izložen sam kritikama svojeg uredničkog vodstva da u emisiju pozivam osobe nepostojećih biografija, besprizornike, psihički nestabilne osobe čitaj luđake tj. osobe koje ne zaslužuju tretman na HTV-u". Dodao je i da su mu kod takvih intervjua nametali da dovede osobe iz vlasti, i time sruši formu "jedan na jedan".

Iz takvih primjera, kazao je Stanković, "izvodim zaključak da što se tiče emisije Nu2 uredništvu moje kuće nije u interesu da se govori o korupciji, ne zato što bi moji urednici štitili direktno korupciju-takvih dokaza nemam, već iz jednostavnog razloga 'netalasanja" tj. nezamjeranja" strukturama koje se prozivaju".

Sutlić: HTV je mala beba

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, iako se uznemirio kada je primio SMS, nije izravno komentirao Stankovićeve riječi, rekavši tek da je HRT u medijskom reketu "tek mala beba u odnosu na tiskane medije".

Sutlić se osvrnuo na skandal s Dijanom Čuljak Šelebaj koja je zaposlenica HTV-a, a tvrtka njenog supruga  (za koju mediji tvrde da je i u njenom vlasništvu) producira emisije za Novu TV, i najavio da će nakon svega "ili ona morati odletjeti s HTV-a ili će tužiti onoga koji je to objavio za 20 milijuna kuna odštete". 

"Policija ništa ne radi"

Malić i Miljuš progovorili su o ukorjenjivanju kriminala, krupnog kapitala i politike u medije.
  
"Dobio sam po glavi jer sam postavio pitanje imovine određenih kriminalnih skupina u kojima su prije deset godina bili sitni lopovi, a danas ugledni građani", rekao je novinar crne kronike Dušan Miljuš kojega su početkom lipnja pretukli pred ulazom u kuću. Počinitelji, a pogotovo naručitelji napada nisu pronađeni.

Kazao je da je važno da novinari pišu o imovini kriminalaca, jer tada dirate izravno u njih i to im je nedopustivo. "Počinitelj napada na novinare koji pišu o korupciji je najmanje bitan, dok oni koji ga naručuju ostaju nepoznati, jer policija svih ovih godina ne radi ništa", spočitao je napadnuti novinar.

Narodu Farma

Gordan Malić je kazao da hrvatska Vlada nije zapravo zainteresirana za vijesti, nego postizanje stanja apatije putem medija.

"Narodu ne treba informativni program nego Farma, treba im senzacionalizam. Promijenio se karakter politike, ona nije više ideologija, već biznis", smatra Malić.

A.B.
Foto: K.H.,/A.B.

Pročitajte više