Stanovnici Brezovice još 2004. molili Kaptol za pomoć

UNATOČ mogućnosti da se ravnateljica Caritasa Jelena Brajša i bivši pomoćnik ministra Nino Žganec oslobode svih optužbi u slučaju Brezovica zbog zastare neprijavljivanja kaznenog djela, svakodnevno se pojavljuju novi dokazi koji nepobitno utječu na Državno odvjetništvo, te apeliraju da do takvog raspleta, ako je pravde, nikako ne dođe.

Sada je sasvim sigurno kako je Crkva znala za zlostavljanja još od 3. veljače 2004. godine, kada je Kaptolu stiglo upozorenje od anonimnih stanovnika Brezovice.

Oni u pismu jasno upozoravaju na fizička zlostavljanja koja su posljedica tretmana nedostojnog kršćanskog imena.

Stanovnici doma željeli su ostati anonimni zbog straha pred moćnicima, no svejedno su zaprijetili da će o svemu obavijestiti širu društvenu zajednicu.

U pismu između ostalog stoji: "O velikom broju djece, različitog mentalnog stanja, brigu vodi jedna jedina domaćica, bez adekvatne edukacije, ali i bez minimalnih ljudskih i kršćanskih kvaliteta, što se nažalost razorno reflektira na toj jadnoj djeci. Briga o štićenicima je, za današnje vrijeme, na mizernom nivou, te bi se mogla usporediti sa sirotištima iz najstrašnijih vremena, punim emocionalne hladnoće, fizičkog zlostavljanja, jednolične i nezdrave prehrane, osim kad dođu gosti ili delegacije. Još jednom apeliramo na Vašu savjest, učinite nešto za tu jadnu djecu!"

Nakon ovakvih čvrstih dokaza, zastara slučaja ne bi smjela doći u obzir, te bi, kako piše, Državno odvjetništvo trebalo tražiti barem istragu o tome što se točno događalo u Brezovici.

Prema najnovijim informacijama ipak su osigurani svi uvjeti da se Brajšu kazneno goni za nesavjestan rad zbog toga što je osuđenom francuskom pedofilu Regisu M. omogućila daljnji rad s djecom u domovima Caritasa.

Pročitajte više