Stanovnici Obrovca očajni. "Borimo se, organizacija je nikakva. Ovo nema smisla"

Foto: Index

POPLAVA kakvu grad ne pamti u posljednjih sto godina pogodila je Obrovac i napravila veliku štetu, koja će se tek zbrajati. Rijeka Zrmanja izlila se iz korita i dosegnula rekordan vodostaj od 300 centimetara. Na terenu su sve dežurne službe, a vatrogascima, pripadnicima HGSS-a i Državnoj intervencijskoj postrojbi CZ-a pridružili su se i mještani kako bi obranili svoje domove.

Prvi na crti obrane bili su nezadovoljni mještani, koji kažu kako se nije reagiralo na vrijeme. "Jučer nije bilo nikakve organizacije. Niti alata niti materijala nije bilo, sve je bilo stihijski. Uspjeli smo spasiti jedan određeni dio, ali što to znači? Obrovac je grad gdje svi mi životarimo od toga čime se bavimo, a da sada ovo sve prestane, da se voda odmah povuče, narednih mjesec dana nitko neće ući u svoje kuće", rekao nam je Ivan Baričević, vlasnik obrta u Obrovcu.

Kuću roditelja i poslovni prostor nije uspjela spasiti Ljilja Modrić, koja se teško nosi sa zdravstvenim problemima i nezapamćenom poplavom. "Poplavljeno je prizemlje kuće mojih roditelja, koji su se smjestili na prvi kat, dok je dolje još sve u vodi. Mi smo u zgradi, jučer su nas dečki s čamcem izveli i hvala im na tome. Potopljen mi je i poslovni prostor, što je unutra nemam pojma. Hvala svima koji su nam pomogli. Za sada smo se smjestili kod rodbine."

 

"Ovo nema nikakvog smisla"

Radna akcija neprestano se odvija. Pristižu vozila s pijeskom, a dežurne službe s građanima neprestano pune vreće i nadopunjuju zečji nasip. Građani se boje kako najgore tek slijedi kroz naredna dva dana. "Zovu opet oborine, to nikako ne ide u prilog sa situacijom na terenu. Narod se bori. Nema tu pomaka nikakvoga. Sad treba vidjeti hoće li itko priznati štetu, da se ovaj narod ikako izvuče iz ičega. Ovo nema smisla, nikakvog", mišljenja je Obrovčanin Marijo Mrkobrad.

Vodostaj Zrmanje je u porastu, a u prilog mu ne ide kiša, koja je ponovo počela padati. Mate Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik Zadarske županije. rekao je kako zečjim nasipom pokušavaju zaustaviti prodiranje rijeke u gradsku jezgru te bi zatim uz pomoć pumpi vraćali vodu u korito Zrmanje.

"Problem su zaobalne vode koje dolaze kroz šahtove i kanale. Dok se god količina vode ne smanji, mi se borimo protiv prirode", kazao je Rudić. Stara gradska jezgra potpuno je poplavljena, a radi sigurnosti je isključena struja. Svi građani su napustili svoje domove. Rudić kaže kako je voda ušla u poslovne prostore, dućane i obrovački vrtić, iz kojeg su vatrogasci ispumpavali vodu.

Gdje je gradonačelnik?

Zadarski župan Božidar Longin je tijekom obilaska pogođenih područja Obrovca i Gračaca istaknuo kako su nastale ogromne materijalne štete, no bez ljudskih žrtava. "Sinoć je bila panika zbog jednog čovjeka što je nestao. Našli su auto pun vode, a njega nije bilo. Međutim, kroz par sati su ga pronašli", kazao je Longin te dodao kako će vjerojatno biti proglašena elementarna nepogoda, no još uvijek moli za strpljenje jer se i sutra očekuju velike padavine.

Nekolicina građana smatra kako se ova nezapamćena poplava mogla spriječiti, no župan Longin kaže kako tijekom obilaska pogođenih područja nije dobio takav dojam. Dok je župan Longin obilazio poplavljena područja, gradonačelnik Obrovca vraćao se s poslovnog puta koji je, kako kaže, prekinuo zbog poplave.

No građani ga u obilasku nisu vidjeli cijeli dan. Nakon cjelodnevne potrage, gradonačelnik je za medije bio dostupan tek u popodnevnim satima u gradskoj upravi te je rekao kako nije bio na terenu. "Imam sad tu sastanke, ja zapravo na ovoj razini nekako slažem konce i sve informacije", rekao je i obećao kako će Grad učiniti sve za mještane.

Unatoč kiši koja je ponovo počela padati, građani ne odustaju od radne akcije. Vreće, kažu, moraju puniti kako bi obranili svoje domove i spasili ono što se spasiti da.

Pročitajte više