Stanovnici Travnog ogorčeni prijetnjama svojoj susjedi

NAKON što je Index prvi objavio informaciju da je Svjetlani Lugar, inicijatorici peticije za promjenu lokacija gradnje crkve u zagrebačkom naselju Travno, nepoznata osoba zaprijetila smrću ubacivši joj dva metka u poštanski sandučić, stanovnici Travnog burno su reagirali na prijetnje svojoj susjedi.

U ranim poslijepodnevnim satima u subotu posjetili smo sada već čuvenu livadu u Travnom, gdje smo zatekli nemali broj šetača, majki s djecom i umirovljenika, dok su se na dječjem igralištu veselo igrala djeca.

"Užas, užas... nemam riječi. Koma." - kazala nam je 29-godišnja trgovkinja J. G., koja je za prijetnju Svjetlanu Lugar doznala od Indexovih novinara.

"Ja sam protiv toga da se crkva gradi ovdje, pa to je jedino mjesto u cijelom kvartu gdje se djeca mogu igrati bez opasnosti od prometa. Ima i drugih lokacija, a crkava po Novom Zagrebu  ionako ima previše, ne treba crkva baš u svakom kvartu." - dodala je razočarana J.G.

"Čuo sam da su Svjetlani ljudi govorili neka se ne miješa, da je Srpkinja, tako da ovo nije prva prijetnja niti je ona jedina kojoj su prijetili." – kazao nam je 19-godišnji M. T., još jedan stanovnik Travnog, pa rezigniranim glasom dodao: "Ovo nipošto nije dobra lokacija za gradnju crkve, ali jedno je ono što bi mi htjeli, a drugo ono što možemo napraviti."

D.Č., 48-godišnjak i djelatna vojna osoba, rado je popričao s Indexovim novinarima, ustvrdivši da su za prijetnje Svjetlani Lugar najvjerojatnije odgovorni "vjernici pod navodnicima".

"Pravi vjernik tako ne komunicira, on komunicira riječima i argumentima, tako da takve ljude možemo samo nazvati vjernicima pod navodnicima." - kazao nam je D. Č., kojeg smo potom zamolili da nam prokomentira lokaciju  predviđenu za gradnju crkve.

"Vidite i sami da to nije podobna lokacija, ovdje ima puno djece koja koriste taj teren. Podobna lokacija je ona s druge strane, iza Mamutice, gdje je neiskorišten prostor. Oni smatraju da bi trebalo porušiti ova sva stabla, proširiti prolaz da bi imali pristup crkvi, a djeca bi morala prelaziti preko ceste. Ovdje je škola, ja imam đaka prvaka i puštam ga da ide sam jer mi je uvijek na oku. No, ako će se graditi ovdje, porušit će se stabla, bit će postavljena ograda, bit će tu gradilište 4-5 godina ako ne i više prema dosadašnjem iskustvu, sve to ukazuje da ovdje nije dobro mjesto za crkvu. Zauzet će livadu, preći će preko pješačkog prijelaza, čak će otići u onaj drugi dio parka, a onda to više neće biti park, a Travno više neće biti Travno nego Betonsko." - kazao je D. Č. u razgovoru s Indexovim novinarima.

"Čuo sam za inicijativu za promjenu lokacije koju podržava veliki dio stanovnika Travnog. Međutim, nama Grad i crkva nameću da to baš mora biti ovde jer još uvijek vlada mišljenje da u crkva mora biti u sredini sela. Dobili su građevinsku dozvolu bez suglanosti građana, iako ćemo to svi mi morati financirati i kroz gradski proračun i kroz milodare koje će tražiti crkva. Tako s jedne strane oni odlučuju gdje je mjesto, mi plaćamo, a nemamo nikakvo pravo glasa o lokaciji gradnje." - smatra D.Č.

Svi stanovnici Travnog s kojima su razgovarali osudili su prijetnje Svjetlani Lugar, točnije svi osim jednog.

"Neka su joj ubacili metke u kaslic, neka joj, ona bi tu cucke vodala. Ja sam za izgradnju, treba crkvu a ne vrtić." - kazao nam je 62-godišnji F.H.

37-godišnji dipl. ekonomist iz Travnog, koji je želio ostati anoniman, kazao nam je kako mu je jedna gospođa, koja ga je zamolila da potpiše peticiju "Crkva DA, u parku NE", održala netolerantan govor protiv crkve i svećenika. No, u isto vrijeme oštro osuđuje prijetnju smrću Svjetlani Lugar.

"To je još netolerantnije, treba razgovarati i stišati strasti, pa neka na kraju odluči struka." - zaključio je naš sugovornik.

Pročitajte više