Stanovnici u Mianmaru jedva preživljavaju, a vlast organizira referendum

U CIKLONOM poharanom Mianmaru, gdje se ljudi doslovno bore za goli život, prije svega tražeći pitku vodu, osnovne živežne namirnice, te privremeni krov nad glavom, vojna se hunta danas ipak odvažila održati najavljeni referendum o novom ustavu.

Zanimljivo je pritom da stanovnici bivše Burme već gotovo dva desetljeća nisu imali priliku glasanjem izražavati svoju volju, dok im je eto u možda najgorim životnim okolnostima "dana" ta mogućnost.

Na kritike svih onih koji referendum ocjenjuju ciničnim pokušajem učvršćivanja vojne vladavine, generali uzvraćaju kako se glasuje samo u onim dijelovima države koja nisu pogođena vremenskom nepogodom, a ujedno ističu da se njegovim provođenjem utire put ka istinskoj višestranačkoj demokraciji.

Kritičari također optužuju da je ustav, kojeg je predložila 54-člana komisija oformljena od strane vladajućih, najobičnija prijevara jer se vojsci neće nimalo promijeniti povlašten položaj u političkom sustavu. Ujedno se vladajućima spočitava što pritvorenoj oporbenoj liderici Aung San Suu Kyi nije omogućena utrka na izborima i to stoga što joj je muž strani državljanin.

Glasanju o novom ustavu protivio se prošli petak i Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda. Potonji drži da bi se vrlo ograničeni resursi, energija i vrijeme trebali usmjeriti na spašavanje života, kao i na obnovu zemlje, dok bi se referendum u takvim okolnostima trebao svakako odgoditi.

Koliko je režimu uistinu stalo najbolje potvrđuje činjenica da je većini inozemnih humanitaraca koji su žiteljima opustošenih područja htjeli priteći u pomoć odbijeno izdavanje vize. Time će ugroženim stanovnicima biti usporena dostava prijeko potrebnih lijekova i medicinske pomoći, hrane, kao i materijala za izgradnju privremenih skloništa.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više