Stanovniku Kijeva uništen dom u raketiranju: "Ovo je zločin protiv čovječnosti"

Ilustracija: EPA

POLOVICA kuće Leonida Fatkulina u južnom predgrađu Kijeva Osokorki sada se raspada, a u njegovom dvorištu nalazi se krater. Nešto poslije 9 sati jutros probudila ga je jaka eksplozija kada su ostaci ruske bojeve glave pali na njegovu kuću.

"Htio sam se probuditi i istuširati se i obrijati. Onda sam čuo prasak i isprva nisam shvatio što je to. Otvorio sam oči i vidio da su vrata širom otvorena i da je nešto palo. Prvo sam htio saznati je li moj sin dobro. Vikao sam i pitao ga je li živ, odgovorio je da jest. Onda sam se smirio", kaže Leonid kojeg su novinari Sky Newsa zatekli kako puši i pije kavu ispred ostataka svoje kuće.

Ruski masovni napad projektilima na gradove diljem Ukrajine

U jednom od najopsežnijih napada od prvih dana rata, Rusija je masovno lansirala projektile na gradove diljem Ukrajine. 

Zračne snage Ukrajine kažu da su presrele 54 od 69 ispaljenih raketa. Dužnosnici tvrde da je 16 raketa ciljalo na Kijev gdje su tri osobe ranjene krhotinama, uključujući 14-godišnju djevojčicu.

Ovaj masovni napad dolazi tri dana nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da su Rusi oborili ukrajinske dronove iznad zračne baze Engels. Tvrde da je ondje ubijeno troje ljudi iz ruskog vojnog osoblja. Ovo je drugi put u tri tjedna da je Moskva objavila da je ukrajinski dron gađao stratešku lokaciju.

"Ovo je zločin protiv čovječnosti"

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je danas za Sky News da je glavni grad možda otporan, ali da je stanovništvo vrlo ljuto.

"Rusi žele donijeti depresiju posebno sada za vrijeme Božića i Nove godine. Žele nas vratiti u crna vremena bez rasvjete i grijanja. Moraju donijeti depresivno raspoloženje svima. Umjesto toga, Ukrajinci su jako ljuti i kažu da je bolje da ostanemo bez struje i grijanja nego da odustanemo", rekao je.

U Osokorkima, Leonidovi mladi susjedi okupljaju se da očiste ruševine njegove kuće. Novinari Sky Newsa pišu da Leonid djeluje razočarano, ali i tužno zbog stvarnosti rata u kojoj se jutros probudio.

"Ovo je zločin protiv čovječnosti, ne samo protiv mene nego protiv svih ljudi. Ovaj put sam ja patio, a sljedeći put će netko drugi", rekao je Leonid za Sky News.

Pročitajte više