"Stara Europa" ljutito reagirala na američke kritike

NJEMAČKI i francuski mediji, bez obzira na mjesto koje zauzimaju u političkom spektru, ljutito su  reagirali na američke kritike o tome da dvije zemlje pripadaju ´staroj Europi´ i da su izolirane u svom protivljenju ratu u Iraku.

Ocjena koju je u vezi francuskog i njemačkog suprotstavljanja krvoproliću u Iraku iznio američki ministar obrane Donald Rumsfeld, rekavši da je riječ o stajalištu ´stare Europe´, dospjela je na prve stranice francuskih dnevnika Le Figaro, Liberation i Le Parisien, kao i većine njemačkih dnevnih novina.

Ta je primjedba, prema ocjeni analitičara, produbila podjele u transatlanskoj alijansi i naljutila čak i snažne zagovornike američke politike u Berlinu i Parizu. To uključuje i popularni njemački dnevnik Bild, koji tradicionalno podupire Sjedinjene Države, a koji u uvodniku podsjeća Rumsfelda na njegove njemačke korijene i ideale francuske revolucije koji su bili inspiracijom Ustavu Sjedinjenih Država.

´Gospodine Rumsfeld, stotine tisuća vaših vojnika palo je za ´staru Europu´ oslobađajući nas Hitlerove tiranije. Griješite u odnosu na vlastite heroje podcjenjujući ´staru Europu´. Vaši su vojnici ginuli za ideale vaše pradomovine´, piše u uvodniku Bild.

Francuski ministar financija Francis Mer izjavio je pak da ´komentare o ´staroj Europi´ smatra duboko uvredljivima´ dodajući da je ´stara Europa otporna i sposobna oporaviti se´. To u svom naslovu ističe lijevo orijentirani francuski Liberation pišući da ´Stara Europa uzvraća udarac´.

Francuski tisak prenosi riječi ministrice obrane Michelle Alliot-Mariea koja je rekla da ´nismo više u pretpovijesnom vremenu kada je onaj koji bi imao veću toljagu pokušavao ubiti drugoga kako bi mu oteo mamutsku kožu´.

Prema pisanju Liberationa, predsjednik Jacques Chirac i premijer Jean-Pierre Raffarin zauzeli su se za smirivanje duhova i pozvali ministre da se suzdrže od daljih komentara.

´Bilo kakvo sukobljavanje, poput ovog verbalnog sa Sjedinjenim Državama, nanijet će štetu svima´, ocijenio je Alain Juppe, predsjednik Chiracove Unije za predsjedničku većinu.

Prema pisanju njemačkog lijevo orijentiranog lista Tageszeitung, Sjedinjene Države bi u svojemu pristupu Iraku morale slijediti primjer Rusije i Kine. ´Rumsfeld ima problem s godinama. Američki ministar obrane naziva Njemačku i Francusku ´starima´, ostatak Europe ´mladim´ i želi brzi rat u Iraku. Nuklearne sile poput Kine i Rusije sklone su uravnoteženijem pristupu´, piše list.

Prema pisanju lista Le Parisien, 76 posto Francuza (u odnosu na 66 početkom siječnja) protivi se ratu u Iraku.

Pročitajte više