Staro Washingtonovo stablo se sprema umrijeti

GOLEMA sekvoja koju su nekad smatrali drugim najvećim stablom na svijetu i jednim od najstarijih živih bića na Zemlji, uvenut će jer ju je oslabila zima s puno snijega.

Prema članku u San Francisco Chronicleu od srijede, tzv. Washingtonovo stablo u nacionalnome parku Sequoia sada je visoko samo 35 metara jer su ga prvo skratili požari 2003., a onda su ga dokrajčile oluje ove zime.

Ta je sekvoja nekada bila visoka gotovo 80 metara i vjeruje se da je stara više od dvije tisuće godina.

Šumari kažu da će ova oštra zima biti kobna za to stablo čije grane više ne mogu nositi snijeg i led. Stablo je šuplje još od požara prije dvjestotinjak godina.

"Zima je najopasnija za divovske sekvoje", kaže stručnjakinja za šume Alexandra Picavet. "One su golema stabla i nose velik teret na deblu i na granju. Kad dodate tone snijega i leda, stres postane prevelik".

Prema njezinim riječima, prognoza je loša, ali još ima nade da sekvoja ipak preživi.

"Još ima nešto lišća", kaže. "Naši znanstvenici ne mogu temeljito procijeniti njezino stanje jer je gotovo dva kilometra od najbliže ceste, a snijega je previše. Više ćemo znati kad snijeg okopni".

Divovske sekvoje prema masi drva najveća su stabla na Zemlji. Najviše stablo na svijetu je 83 metra visoka sekvoja General Sherman u istome nacionalnom parku.

Starost sekvoje General Sherman procjenjuje se na 2300 do 2700 godina. Neki kemijski sastojci u drvetu i kori pružaju tome stablu zaštitu od kukaca i gljivica koji skraćuju život normalnoga drveća.

Pročitajte više