State Department: Pazite na zelenaške račune u elitnim hrvatskim klubovima

AMERIČKI State Department izdao je izvješće o stanju sigurnosti u svim zemljama svijeta. U izvješću mahom namijenjenom zaposlenicima američkih tvrtki koji posluju diljem svijeta, no dostupnom svima, između ostalih upozorenja stoji i ono vezano uz Hrvatsku - "pazite na cijene pića u elitnim klubovima".

Upozorenja State Departmenta između ostalih sadrže: "Vožnja Katarom je poput sudjelovanja u ekstremnom sportu.", "Umiješanost policije u kriminalne aktivnosti u Meksiku je i legenda i istina.", "Pazite na cijene pića u elitnim hrvatskim klubovima, gdje turistima nesvjesnim toga mogu uručiti zelenaške račune, ponekad u visini nekoliko tisuća dolara.".

Puno blaži nisu bili ni prema Švicarskoj: "Okruženi veličanstvenim, snijegom prekrivenim Alpama, prožeti osjetom kako je sve podloženo zakonu i redu, posve je razumljivo da turisti mogu zaboraviti da Ženeva i susjedni joj kantoni nisu imuni na kriminal."

State Department turiste upozorava i na "nepisane zakone u Laosu", "tuniške vozače-kamikaze", "kabaretske djevojke i umjetnice s Cipra" i "potlačenu grčku policiju".

Jedno od rijetkih "pozitivnih" upozorenja, iako je išlo na štetu Italije, ono je koje se odnosi na Maltu: "Unatoč geografskoj blizini Malte i Italije, Malta gotovo ni ne zna što je to organizirani kriminal."

I.M.

Pročitajte više