Štediše "Ljubljanske banke" najavile prosvjede u BiH

PRIJERATNE štediše Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine najavile su blokadu veleposlanstva Slovenije u Sarajevu kako bi slovenske vlasti prisilile da počnu vraćati štedne uloge blokirane već više od deset godina.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH Ale Lizalović potvrdio je za sarajevski ´Dnevni avaz´ kako su bivši klijenti Ljubljanske banke iz Federacije BiH i Republike Srpske dogovorili zajednički nastup i prosvjede protiv ponašanja slovenskih vlasti.

Za četvrtak sljedećeg tjedna kao prvi su korak najavili jednodnevnu blokadu slovenskog veleposlanstva u Sarajevu. Ako izostane reakcija iz Slovenije, prevareni štediše planiraju blokadu bosanskohercegovačke granice za vozila i robu iz Slovenije kao i blokadu slovenskih tvrtki i gospodarskih predstavništava u BiH.

Lizalović tvrdi da će se na prosvjedima pred slovenskim veleposlanstvom u Sarajevu okupiti i do 50 tisuća ljudi iz svih dijelova zemlje.

Ljubljanska banka građanima BiH duguje iznos od oko 350 milijuna maraka i to bez uračunath kamata.

Sljedeća na popisu dužnika je beogradska Investbanka koja je zadržala oko 150 milijuna maraka.

Domaće banke u BiH svojim građanima duguju više od tri milijarde maraka, no još nije ni započela rasprava o načinu izmirenja tog duga.

Pročitajte više