Štednja na zagrebački način: Zatvara se Osnovna škola I. Gundulića

"POZIVAMO roditelje, bivše učenike i prijatelje `Gundulićeve` na sastanak podrške za opstanak naše škole, koji će se održati u srijedu 31. ožujka u 18 sati u sportskoj dvorani! Dođite i podržite nas!", stoji u pozivu ravnateljice Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu, Višnje Reljić.

"Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport donio je odluku da naša škola iduće godine ne može upisati učenike u 1.razred, te da se u dogledno vrijeme zatvara.", objašnjava ravnateljica Reljić. Prema planu, učenici bi se rasporedili u okolne škole. "Školski odbor i roditelji nikako ne pristaju na ovu odluku, te su sazvali roditeljski sastanak i organizirali potpisivanje peticije protiv zatvaranja škole", poziva ravnateljica sve da se pridruže podršci u akciji kojom se želi spriječiti ukidanje osnovne škole u samom centru Zagreba.

Prema planu, "učenici će biti premješteni u druge škole, a većina nastavnoga osoblja će dobiti otkaze", upozorava se iz škole uoči za danas najavljenog sastanka. Kao razlog za ovakvu odluku Gradskoga ureda navodi se nerentabilnost škole, ali s obzirom da se škola nalazi na velikom prostoru, spekulira se da bi na tom mjestu mogao biti realiziran neki "rentabilniji" projekt.

I Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, reagirala je na najavljeno zatvaranje Osnovne škole Ivan Gundulić. Iz Zelene liste su šokirani najavom zatvaranja Osnovne škole zbog štednje te navode da Gradska uprava istovremeno navodi primjere investicija poput Arene Zagreb ili MSU-a na kojem se "suludo baca električna energija".

Navode Gradskog ureda da se škola zatvara zbog "racionalizacije poslovanja, maloga broja učenika, a velikog broja zaposlenog osoblja". U Zelenoj listi su odbacili to objašnjenje i naglasili da je problem te škole "njezina atraktivna lokacija, odnosno prodaja i rušenje zgrade u kojoj se ona nalazi, te gradnje nečijeg privatnog kompleksa".

Pročitajte više