Štefan Füle: Hrvatska će do kraja godine dovršiti pretpristupne pregovore

NOVI europski povjerenik za proširenje Štefan Füle je izrazio nadu da će Hrvatska do kraja godine okončati pretpristupne pregovore s Europskom unijom. Većina europskih zastupnika se složila da je Hrvatskoj novi vjetar u leđa dao i Arbitražni sporazum sa Slovenijom.

Štefan Füle je na prvom obraćanju od preuzimanja dužnosti pohvalio nastojanja Zagreba da se pregovori s Bruxellesom okončaju ove godine. "Loptica je na hrvatskoj strani", rekao je povjerenik i dodao da se Hrvatska mora usredotočiti na nastavak reforme pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala, manjinska prava, povratak izbjeglica i suradnju s Haškim sudom.

Swoboda čeka slovensku ratifikaciju Arbitražnoga sporazuma

Izvjestitelj Europskoga parlamenta za Hrvatsku, Hannes Swoboda se osvrnuo na Arbitražni sporazum koji je u Hrvatskoj ratificiran, što "iskazuje hrvatsku želju za brzim nastavkom pregovora". Swoboda je iskazao nadu da će i Slovenija uskoro riješiti svoje unutarpolitičke probleme i ratificirati Sporazum.

Peterle: Hrvatska i Slovenija različito tumače Arbitražni sporazum

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu, Lojze Peterle je upozorio tijekom rasprave o Arbitražnom sporazumu da hrvatska i slovenska vlada taj sporazum u ključnim točkama različito tumače, prenosi RTV Slo. "Pozivam obje vlade da iskoriste mogućnost jedinstvene interpretacije sporazuma koja bi poboljšala međususjedske odnose", naglasio je Peterle.

Zastupnica Tanja Fajon je dodala da je hrvatska Vlada potpisom Arbitražnoga sporazuma sa Slovenijom otvorila mogućnost rješavanja drugih sporova sa susjednim zemljama. "Hrvatska je iskazala jasnu političku volju za napretkom i što bržim okončanjem pregovora s EU-om", rekla je Fajon.

EU zastupnici za makedonske pregovore s EU-om

Europski zastupnici su podržali i napredak Makedonije u približavanju EU-u te izglasali rezoluciju o napretku Makedonije kojom pozivaju Vijeće Europe da pripremi izvještaj Europskoj komisiji o početku pregovora s tom zemljom. I dalje je najveća Makedonijina prepreka spor s Grčkom oko imena te države.

"Članstvo zapadnoga Balkana u EU-u je u interesu regije, ali i u interesu EU-a", rekao je Zoran Thaler, posebni parlamentarni izvjestitelj za Makedoniju. Stanje na Balkanu je Thaler usporedio s vožnjom bicikla: "Dok god se pomičemo, sve je u redu. Ali kad stanemo - svi padamo: i stabilnost i mir padaju". 

Pročitajte više