Stefanović: Prisutnost Srbije u Brdu kod Kranja značila bi implicitno priznanje Kosova

GLAVNI tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Borko Stefanović izjavio je danas beogradskom B92 kako bi prisutnost Srbije na regionalnoj konferenciji, koja sutra počinje na Brdu kod Kranja, značilo implicitno priznanje nezavisnosti Kosova.

"U situaciji kada imate šefa države koji treba prisustvovati jednom neformalnom skupu koji ne organizira EU, cijena koju bi Srbija platila bila bi prevelika, naročito uoči završetka rasprave pred Međunarodnim sudom pravde", objasnio je Stefanović gostujući u večernjim Vijestima B92. Objasnio je kako bi Priština tu situaciju sigurno iskoristila da pokaže kako je Beograd na taj način implicitno priznao njihovu nezavisnost.

Stefanović je konstatirao da nije interes Srbije gušiti Kosovo i njegovu prisutnost na regionalnim skupovima, "ali je i interes Srbije da takozvano Kosovo ne bude predstavljeno na simetričan način sa drugim sudionicama".

"Kosovo ne može biti susjed Srbiji"

"Fraza 'dobrosusjedski odnosi sa Kosovom' ne izaziva nikakve posljedice po stav Srbije o Kosovu niti ima posljedice po naš europski put. Pitanje Kosova je izvan pitanja dobrosusjedstva, jer Kosovo ne može biti susjed Srbiji. Posljedica nesudjelovanja na ovom skupu neće biti i neće pridonijeti eurointegracijama", rekao je.

Stefanović tvrdi da je Srbija pokušala pronaći prihvatljiv način za sudjelovanje Konferenciji, te je u tom cilju i predložila niz mogućnosti, koje su bile skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244, koja se odnosi na Kosovo. Najvažniji uvjet koji je Srbija postavila organizatorima skupa je bio da sa predstavnicima Kosova budu i predstavnici UNMIK-a.

"Uvijek ćemo inzistirati na našem stavu. Spremni smo dogovarati se oko svih opcija, ali ono što je 'crvena linija' to je prisutnost predstavnika UNMIK-a  koji će govoriti prije predstavnika privremenih institucija Kosova“, kategoričan je Stefanović.

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas je i službeno potvrdio da nema namjeru sutra otputovati u Sloveniju, unatoč velikom trudu slovenskog premijera Boruta Pahora koji je danima pokušavao odobrovoljiti srpsku delegaciju da ipak dođe na skup i tako potvrdi svoju opredijeljenost za snažnije razvijanje dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Pročitajte više