Naftni stručnjak: Ne bih isključio cijenu goriva od 20 kuna po litri

NAKON što je danas Europska unija najavila novi paket sankcija Rusiji, koji bi trebao uključivati i zabranu uvoza ruske nafte, situaciju je za Novu TV komentirao energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern. 

Novim paketom sankcija se, podsjetimo, predviđa postupna zabrana uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina. Nekoliko zemalja EU, kao što su Slovačka, Bugarska i Češka, zatražilo je izuzeće, odnosno pripremni period na embargo koji bi trajao godinama, dok je Mađarska poručila da odbija takav prijedlog.

Na pitanje novinarke koliko Hrvatska ovisi o ruskoj nafti, Štern je rekao da momentalno ne ovisi puno.

"Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koji je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azerbajdžana. Ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj", kazao je.

"Hrvatska ovisi o tome kako će se postaviti Mađarska"

Hrvatska, rekao je, ovisi o tome kako će se Mađarska postaviti u slučaju embarga.

Na pitanje kolika bi u tom slučaju mogla biti cijena benzina, Štern kaže da je teško o tome govoriti.

"Danas je porasla cijena nafte za četiri posto pa je prema kraju dana pala tri posto. Bit će posljedice takvih odluka i nafta bi mogla porasti od nekakvih 130 ili 140 dolara po barelu. Dolar je poskupio u međuvremenu, porasla mu je vrijednost", navodi. 

"Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri", rekao je Štern.

"Teško da će Venezuela povećati proizvodnju"

Štern navodi da ako udarac Europe i njezinih sankcija na rusku naftu dovede do toga da nestane nafte - teško će se nedostatak moći nadomjestiti.

"Ostali proizvođači, zemlje OPEC-a, pogotovo Venezuela koja je veliki izvoznik, prijatelji su Rusije i teško da će povećati proizvodnju. Rusija ima i druge načine izvoza nafte jer to nisu sankcije Ujedinjenih naroda, nego samo Europe", kazao je.

"Indija, Kina, ostale zemlje Dalekog istoka mogu i dalje kupovati rusku naftu bez obzira na sankcije. Indija je već najavila da će kupovati rusku naftu s diskontom od 30 do 35 dolara po barelu, njima to naftu čini jako jeftinom", dodao je i rekao da će na tome zarađivati oni koji trguju naftom, države i ostali te da će oni koristiti novonastalu situaciju.

Što je s riječkom rafinerijom nafte?

"Mi smo derivate uvozili iz Mađarske i Slovačke. Priobalje je bilo snabdijevano s Mediterana. Sreća za Hrvatsku je da ima riječku rafineriju, ja se nadam da je ona u punom pogonu jer je bila zatvorena nekoliko mjeseci, a Sisak je već dugo zatvoren", kazao je Štern.

"Rijeka može dobiti bilo kakvu naftu"

"Jedan od glavnih elemenata sigurnosti opskrbe u Hrvatskoj je da riječka rafinerija radi, a ona, pošto je na moru, može dobiti bilo kakvu naftu. Jasno, ta nafta mora biti primjerena tehnološkom procesu rafinerije", rekao je.

"Dobro je da imamo riječku rafineriju, bilo bi dobro da je ona u punom pogonu", zaključio je Štern i dodao kako se može očekivati da će cijene porasti.

"Očekujem da će u ovakvoj situaciji cijene porasti. Ako se to ne dogodi, to će biti za mene ugodna vijest i bit ću u krivu, ali bit će mi drago da sam u krivu", kazao je Štern. 

Pročitajte više