Steve Earle turnejom protiv politike Georgea Busha

KONCERTOM u Madisonu započela je turneja pod nazivom "Tell Us the Truth" (Recite nam istinu) koju je inicirao američki kantautor Steve Earle kako bi se usprotivio politici američkog predsjednika Georgea Busha i medijskom praćenju u SAD-u njegovih poteza, objavila je danas web stranica časopisa Rolling Stone.

Uz Earlea, projekt su pokrenuli engleski folk pjevač i gitarist Billy Bragg i Tom Morello, bivši član američke politički angažirane skupine Rage Against the Machine. Turneji, koja će u dvadesetak dana obuhvatiti 13 američkih gradova, povremeno će se pridruživati i drugi glazbenici, uključujući Mikea Millsa iz grupe REM.

"Brine me kako velike medijske kuće utječu na vijesti i kvalitetu informacija koje dobivamo", rekao je Earle. "Već smo prilično nagnuti, a ako ova administracija ostane na vlasti, brod će se opasno nagnuti udesno. Problem je što smo zaspali. Turnejom želimo uvjeriti ljude da mogu učiniti nešto da to spriječe", rekao je.

Earle, koji se već godinama bori za ukidanje smrtne kazne, kazao je kako rat u Iraku trenutno zaokuplja njegov aktivizam. "Sada su mi najvažniji predstojeći (predsjednički) izbori (2004.) i prestanak rata u Iraku", rekao je. "Koliko god će ovaj režim biti na vlasti, toliko će trajati i rat u koji nas je uvukla Bushova administracija pritom nam lažući. Taj tip mora otići i mislim da je to moguće postići", rekao je Earle.

Nakon što je već snimao politički obojene pjesme na svojim ranijim country i rock pločama, Earle je lani izdao najangažiraniji album Jerusalem. Pjesmu Johnny Walker Blues s tog albuma odbile su puštati mnoge radijske stanice u SAD ne slažući se s Earlovim razumijevanjem za istoimenog mladog sunarodnjaka kojega su američke snage zarobile u Afganistanu kao pripadnika talibanskih postrojba. Earl se u toj pjesmi usprotivio bezrezervnoj osudi mladića, vršnjaka njegova sina, smatrajući da bi američko društvo trebalo sebi objasniti koliko je ono krivo za Walkerov postupak.

Earl je najavio je da u travnju dogodine namjerava ući u studio kako bi prije izbora izdao novu ploču. "Već sam napisao dvije nove pjesme, i budite uvjereni da nijedna od njih nije o komadima", rekao je Earle.

Pročitajte više