RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Stigla je kiša: Požar kod Šibenika pod kontrolom, vatrogasci se reorganiziraju

Foto: Hrvoje Jelavic, Duško Marušić/PIXSELL

POŽAR kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je rano jutros županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

Ako ste na sigurnom, molimo da nam svoje snimke i fotografije pošaljete na desk@index.hr ili u naš inbox na Facebooku. 

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini.

Situacija je bolja nego sinoć

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.  "Situacija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. 

Upozorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati. "To su brda, to su visoki borovi, tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je. Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

10:20 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je na najvećem ovogodišnjem požaru kod šibenske Dubrave još od jučer, kazao je jutros za ŠibenikIN da je situacija na terenu sada stabilna.

"Požar bismo možda mogli već proglasiti lokaliziranim, sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod kontrolom. Nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i građana, jednim velikim zajedničkim radom, došli smo do rezultata, a ja bih svakako pohvalio županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

On je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave te građana koji su dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od 13.30 sati od subote.

"Iako je situacija već bila pod kontrolom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega iz unutrašnjosti. Sada zapravo polako otpuštamo ljude i reorganiziramo snage na terenu", pojasnio je Tucaković.

9:27  "Nadamo se jednom pravom pljusku od sat vremena koji bi mogao ugasiti ovu vatru inače ćemo morati ostati na terenu. Kako bilo, ljudi su na terenu bez obzira na kišu sve dok sve ne bude u potpunosti ugašeno", kazao je za portal ŠibenikIN zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević. Zračne snage, koje su na požarište opet pozvane čim je svanulo, vraćene su u svoje baze u Splitu i Zadru zbog nevremena.

Na terenu je i dalje oko 200 vatrogasaca kojima pomaže 50 pripadnika Hrvatske vojske.

9:18 Zagrebački vatrogasci krenuli prema Šibeniku. 

8:53 Počela je kiša na šibenskom području.

8:50 Šime Lugović vratio se svojoj kući jutros oko 5.30 sati nakon što je noćas evakuiran s obitelji. "Bilo je gadno. Kad se jutros oko 3 sata stvorio obruč ovdje ispred nas, bilo je strašno. Evakuirani smo, ali smo otišli u naš stan u Šibenik. Kad smo jutros došli nazad, vidjeli smo da je požar prebacio preko Lugovića i Dulibića i da je sve izgorjelo. Užasno je vidjeti te prizore spaljene zemlje, ali bilo nam je olakšanje kad smo vidjeli da je naša kuća spašena", ispričao je 26-godišnji Šime za Šibenski portal.

8:40 Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer, od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira i Airtractor, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju. Jučer su zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj), pri čemu su ukupno ostvarile više od 30 sati i izbacile oko 1200 tona vode, priopćeno je iz MORH-a.

8:10 Četiri su vatrogasca ozlijeđena u šumskom požaru kod Šibenika. > Opširnije

7:30 ŠibenikIN upravo je snimio stanje na požarištu.

7:15 Na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, noćas, 28. srpnja 2019. godine u 6.00 sati, na izvanrednu dislokaciju u Šibensko-kninsku županiju Vatrogasna zajednica Karlovačke županije uputila je 24 vatrogasca s osam vozila. VZG Karlovca uputila je 13 vatrogasaca, PVZ Ogulin sedam, VZG Duga Resa jednog i DVD Vojnić tri. Interventni vod VZ Karlovačke županije vodi zapovjednik smjene JVP-a grada Karlovca Denis Buturajac. Na put ih je ispratio županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

7:00 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je za Hrvatski radio kako su nadljudskim naporima spasili kuće.

6:50 Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi.

6:40 Još uvijek su zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Indexova novinarka prošla je autocestom A1 oko 21 sat, prije nego što je zatvorena. Prizori koje je snimila su strašni i pokazuju koliko je vatreni obruč ponovno blizu autocesti.

Pročitajte više