Stigla jesen, temperature padaju ispod 20 stupnjeva, a jutarnje i ispod 10

Foto: 123rf, DHMZ

DANAS i sutra u gotovo cijeloj će zemlji biti kiše. Prema prognozi DHMZ-a, promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno uz kišu i pljuskove, a uglavnom na Jadranu i grmljavinu. Oborine će biti češće na Jadranu i područjima uz Jadran, a osobito u Dalmaciji i obilnije. Vjetar većinom slab, na Jadranu ponegdje umjeren jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura od 19 do 25 °C, a u gorju ponegdje malo niža.

Sutra se očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice uz kišu te pljuskove s grmljavinom. Kiša će biti češća u prvom dijelu dana, a ponajprije u unutrašnjosti te na jugu Dalmacije može biti i obilna. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena bura i sjeverozapadnjak, a na južnom dijelu jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 22. Najviša dnevna od 18 do 23, u gorju malo niža.

Od srijede hladnije

Prema sedmodnevnoj prognozi, od sredine tjedna dnevne temperature će pasti ispod 20 stupnjeva, dok će jutarnje na kopnu pasti i ispod 10 stupnjeva, na moru oko 15.

Jučer pala ekstremno velika količina kiše

Kako piše Crometeo, najviše kiše je palo u  Kukuljanovu (industrijska zona u zaleđu Rijeke), čak 178 litara na kvadratni metar. Službeni podatak iz Poreča govori o 125.5 litara kiše u 24 sata (do 8 sati jučer). Glavnina te kiše je pala u rano poslijepodne tijekom izraženog grmljavinskog pljuska.


Troznamenkastu količinu kiše, 102 mm,  bilježi i Bakar. U Rijeci (Kozala)  je u zadnja 24 sata palo 90.4 litara kiše, što je više od polovice prosječne količine za cijeli mjesec rujan (173.5 litara).  Još neki podaci o količini kiše sa DHMZ postaja:  Crni Lug-Risnjak 89.0, Rijeka-aerodrom  87.5, Delnice 85.0, Senj 81.5,  Zavižan 57.8, Pazin 51.3,  Parg-Čabar 43.2, Krk 43.0, Ogulin 35.6…

Zadnji podatak s meteorološke postaje Baška (pljusak.com) od 3 sata u subotu ujutro, je 254 litre kiše od aktualnog kišnog vala.

U ostalim krajevima kiše je do jutra bilo znatno manje. Na srednjem i južnom Jadranu količine su zasad uglavnom jednoznamenkaste. Izdvajamo NP Mljet sa 19.7 i Dubrovnik sa 17.6 litara. U nizinama unutrašnjosti palo je mjestimice do desetak litara kiše, a u  Karlovcu 18.8 litara.

Pročitajte više