Stipanov: Izmišljotina da su iz NSK izbačene kangrgine knjige

POTPUNA je izmišljotina da su iz Nacionalne i Sveučilišne knjižnice (NSK) izbačene knjige Milana Kangrge, izjavio je danas ravnatelj NSK Josip Stipanov.

Predsjednik Socijalističke radničke partije (SRP) Stipe Šuvar u prvoj ovogodišnjoj emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" rekao je voditelju emisije: "Pitajte profesora Kangrgu zašto su njegove knjige izbačene i iz Nacionalne biblioteke."

Kako je to zapravo pitanje za ravnatelja NSK, zamolili smo za odgovor Josipa Stipanova, koji je izjavio kako je to "potpuna izmišljotina" te da iz te knjižnice "nije izbačena ne samo nijedna Kangrgina knjiga, nego ni bilo koja knjiga drugih autora".

"Nijedna knjiga nikada ni po jednom kriteriju nije izbačena iz Nacionalne knjižnice", izjavio je Stipanov.

Po njegovim riječima, Nacionalna i sveučilišna knjižnica gotovo dvjesto godina na osnovi zakona prima najmanje jedan obvezni primjerak objavljene knjige i svaka se po pravilniku Knjižnice može dobiti na čitanje.

"Neprilično je za jednog intelektualca i sveučilišnog profesora da u javnosti iznosi netočne i izmišljene podatke", izjavio je Stipanov.

Milan Kangrga (1923.), sveučilišni profesor u mirovini, jedan od osnivača časopisa "Praxis" i Korčulanske ljetne škole, objavio je više knjiga s područja filozofije, posebice etike.

(Hina) mc mć

Pročitajte više