Stišavanje bure u tursko-izraelskim odnosima

Turska i Izrael su na dobrom putu da stišaju buru u međusobnim odnosima koja je buknula nakon prošlotjednog posjeta petočlanog izaslanstva Hamasa Ankari, prenosi u srijedu elektroničko izdanje istanbulskog lista Milliyet. L

To optimističko uvjerenje izraženo je nakon razgovora izraelskog veleposlanika u Ankari Pinhasa Avivija s čelnicima vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP) u utorak navečer.

"Imali smo vrlo pozitivne i konstruktivne razgovore", bio je Avivijev prvi i jedini komentar.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, braneći svoju vladu od unutarnjih i vanjskih kritika zbog posjeta izaslanstva Hamasa, naglasio je povijesnu odgovornost svoje zemlje u regiji Srednjeg istoka. Dodao je da Ankari za takve i slične susrete nije potrebna dozvola.

"Hamasu smo prenijeli pravu poruku, u pravo vrijeme", rekao je Erdogan. On smatra da palestinski pobjednici na općim izvorima 25. siječnja moraju priznati pravo na opstojnost židovske države, te se odreći nasilja kao sredstva borbe na putu uspostave neovisne države.

Erdogan je oštro kritizirao Izrael zbog zadržavanja palestinskog novca od carinskih i drugih uplata. Drži da je to nedomokratičan potez koji, kako je rekao, pokazuje "neuvažavanje i nepoštivanje" palestinskog naroda.

(Hina)xsk ybs

Pročitajte više