Stislo ga: Reinhard Wessels nije mogao do splitskog suda, jer liječi upalu želuca u Mumbaiju!

REINHARD WESSELS, njemački brodovlasnik čija su četiri tankera predmet istrage suca Nevena Cambija, nije mogao danas do splitskog Županijskog suda na ročište, koje se iščekivalo pola godine. Wessels je, naime, zapeo u indijskom Mumbaiju! U bolnici liječi upalu želuca, a liječnik mu je propisao strogo mirovanje. Ispričnica s medicinskom dokumentacijom tek je jutros prispjela Cambiju, jer su materijali pogreškom poslani na Prekršajni sud u Splitu.

Brodovlasnici i brokeri

Wessels je Cambiju već poslao izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika. Pojasnio mu je da osobno nije sudjelovao u pregovaranju o tehničkim i komercijalnim uvjetima ugovora. Te stvari je u njegovo ime obavljao već ispitani Rein Amels. Wessels se poslije tek pojavio na potpisivanju ugovora.

Na splitski sud nisu došla ni preostala dvojica pozvanih brodovlasnika, koji su u ljeto 2005. godine vodili pregovore s Brodosplitom oko gradnje tankera. Lars Mossberg, vlasnik Marinvesta, ispričao se poslovnim obvezama. Žao mu je što je spriječen doći, ali kaže kako nema ništa posebno za reći. Sve o poslu puno bolje zna njegov broker Ivan Adum, koji je već ispitan u postupku.

Ispričao se i Emanuele Lauro, vlasnik Scorpia. I on je bio zainteresiran da Splićani grade brodove za njegovu tvrtku, pregovarali su mjesecima, no stvar je zapela oko prevelikog broja izmjena originalnog projekta. Laurov broker Mario Taragoni također je bio pozvan za danas, no on se nije ispričao ni obrazložio razlog nedolaska.

Čeka se dokumentacija s Cipra, iz Njemačke, Nizozemske i SAD-a

Sudac Cambi spreman je zaključiti istragu i bez iskaza ovih svjedoka, jer smatra da neće otkriti ništa što im dosada nije poznato. Čeka se zatražena dokumentacija s Cipra, iz Njemačke, Nizozemske i SAD-a, a nastavak postupka ovisit će u prvom redu o tome hoće li stranke, obrana i tužilaštvo, imati nove dokazne prijedloge.

Istraga oko transfera 4,7 milijuna dolara iz Brodosplita put Cipra i Austrije pokrenuta je u ožujku 2007. godine. Koštala je položaja predsjednika Uprave Gorana Vukasovića i njegovog pobočnika Ante Luetića, a u središtu afere našao se broker tvrtke Iceberg Drago Maček, koji je raspolagao sredstvima uplaćenim u Volksbanku u Grazu. 

Bajić je u istragu krenuo tezom da Mačekov šef Norman Douglas Thomas ne postoji, no čovjek se pojavio i svjedočio pred Cambijem. Transfer novca opravdan je posebnim projektom za izobrazbu kadeta, no koncept nije primijenjen na prva dva broda, koje je Wessels preprodao za solidnu naknadu od par milijuna dolara. Jedan je brod kupio upravo Mossberg.

Bajić Nadzorni odbor Brodosplita nije dirao

Bajićev najveći problem u ovom trenutku je taj što nema trag novca do čelnih ljudi Brodosplita, koji su sklopili posao s Wesselsom, a ne Mossbergom i Laurom. Ima tek sitniš uplaćen petorici osumnjičenika, među kojima je i šef Brodotrogira Mateo Tramontana. No, oni imaju nekakvo pokriće, tvrde da su pare dobili za izradu elaborata o školovanju pomoraca.

Javnost do danas nije dobila odgovor zašto je Ivo Sanader iz Nadzornog odbora Brodosplita po izbijanju afere brzinski izbacio organizacijskog tajnika HDZ-a Sinišu Poljaka, a usto ga skinuo i sa svih stranačkih funkcija. Bajić Nadzorni odbor nije dirao, time je i smisao istrage postao prilično suspektan.

U ožujku 2008. godine iz Nadzornog odbora Brodosplita opozvani su ministar Branko Vukelić i državni tajnik za more Branko Bačić, no aferu je unatoč svemu preživio Marijo Lovrinčević, član Uprave HAC-a.

Pročitajte više