Stiže velika promjena vremena, DHMZ upozorava: Olujni vjetar, drastično zahlađenje...

Foto: DHMZ, PIXSELL/Goran Kovacic

Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U gorju će kiša prelaziti u snijeg

Kiša već prijepodne na sjeverozapadu zemlje, u drugome dijelu dana postupno će se širiti na ostale krajeve. Mjestimice će biti i pljuskova s grmljavinom, na Jadranu moguće izraženijih. Uz osjetno zahladnjenje kiša će ponajprije u gorju prelaziti u snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj, navodi DHMZ u svojoj prognozi.

Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Najviša temperatura između 19 i 25 stupnjeva Celzijusovih, u drugome dijelu dana osjetno zahladnjenje.

DHMZ izdao upozorenje

"Nakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jednih od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj. Naime danas će na vrijeme u našim krajevima sve jače  utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1.5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C", upozorili su iz DHMZ-a.

Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Izraženi pad temperature zraka

Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura sutra biti oko 11°C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju 14. travnja, kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje.

Ponegdje obilni pljuskovi

Povremeno će padati kiša, ponegdje vrlo vjerojatno i u obliku izraženijih te obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, danas u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i tijekom sutrašnjeg dana u Dalmaciji. Uz dotok hladnog zraka kiša će danas navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na području Gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru ponegdje i višeg od 10 cm. Vrlo malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu.

Vjetar okreće na sjeverne smjerove

Vjetar će u unutrašnjosti okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u utorak prolazno i jak, mjestimice s olujnim udarima. Na Jadranu pak umjereno i jako jugo, danas navečer najprije na sjevernom dijelu, okreće na buru, jaku i olujnu, osobito podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima. Sutra će se bura proširiti duž obale te će i na cijelom Jadranu osjetno osvježiti, a na otvorenom moru zapuhat će jak sjeverozapadnjak.

Crveni alarm izdan za Kvarner

DHMZ je izdao crveno upozorenje za regiju Kvarnera i u području Velebitskog kanala, s napomenom da će vrijeme biti izuzetno opasno. Narančasti alarm ili opasno vrijeme očekuje se u Istri te na sjeveru Dalmacije, dok je za većinu ostatka zemlje izdano žuto upozorenje (potencijalno opasno vrijeme).

Od četvrtka vrijeme primjerenije dobu godine

U četvrtak će vjetar oslabjeti, no temperatura primjerenija dobu godine zadržat će se barem do polovine idućeg tjedna (slika 6). Uz djelomično razvedravanje od petka, ponajprije po kotlinama Gorske Hrvatske najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 0°C, stoga je moguć i mraz pri tlu. 

Zbog najavljene izražene promjene vremena pratite upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito ako planirate putovanje jer se na prometnicama kroz Gorsku Hrvatsku mjestimice očekuju zimski uvjeti, a duž obale ograničenja u prometu zbog olujne bure.

Pročitajte više