Stiže vrhunac toplinskog vala, za dio Hrvatske upaljen crveni alarm

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

TOPLINSKI val koji danima prži Hrvatsku, u sljedećim će danima, prema svemu sudeći, doživjeti svoj vrhunac. 

Crveni meteoalarm za dio Hrvatske zbog ekstremnih temperatura

Najavljen je i meteoalarm zbog toplinskog vala. Danas se upozorava na vrućine u Dalmaciji, a posebno visoke temperature očekuju se na obali od Istre do Zadra, za koji je proglašen crveni meteoalarm. 

"Toplinski val. Vrlo topla noć, danju vruće. Maksimalna temperatura viša od 34 °C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", stoji u upozorenju Meteoalarma za Istru, Kvarner i obalu sve do Zadra. 

Žuti alarm zbog današnjih iznimno visokih temperatura od 35 Celzijevih stupnjeva upaljen je za ostatak obale. Građani se pozivaju da budu na oprezu. 

Sutra bi trebalo biti još gore

Sudeći prema upozorenjima Meteoalarma, sutra će biti još toplije.

I za srijedu je za područje Istre i obale sve do Zadra, uključujući i otoke, proglašen crveni alarm. Očekuje se maksimalna temperatura od oko 34 °C. Ponovno se najavljuje i vrlo topla noć. 

Narančasti meteoalarm proglašen je za sutra za ostatak obale. I tu se očekuje maksimalna temperatura od 34 Celzijeva stupnja. Građani se upozoravaju na moguće zdravstvene probleme zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

Žuti meteoalarm upaljen je za sutra i u ostatku Hrvatske, osim u Slavoniji. Temperature će se u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, Lici i Gorskom kotaru te unutrašnjosti Dalmacije sutra penjati do 34 stupnja.

Osvježenje stiže tek za vikend, ali ne u cijeloj Hrvatskoj

Ekstremne vrućine u cijeloj će se zemlji nastaviti i u četvrtak, a osvježenje se očekuje tek za vikend, no samo u kopnenoj Hrvatskoj.

Na Jadranu bi i za vikend dnevne temperature trebale biti više od 30 Celzijevih stupnjeva. Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, koju treba uzeti s rezervom s obzirom na to da se radi o numeričkom modelu, u subotu bi u kopnenoj Hrvatskoj mogla padati kiša, dok se u nedjelju vraća sunčano vrijeme, no temperature ne bi trebale prelaziti 30 stupnjeva.

Pročitajte više