Stižu obilne kiše i jesenske temperature: Danas se pripremite na jače pljuskove i grmljavinu

Foto: 123rf, FAH

DANAS će u većem dijelu zemlje prevladavati umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, koja bi ponegdje mogla biti obilnija.

Uglavnom na Jadranu i u područjima uz njega bit će pljuskova i grmljavine koji lokalno mogu biti izraženiji. Glavnina kiše očekuje se u prvom dijelu dana. Vjetar će biti slab, od sredine dana ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će većinom umjereno jugo postupno okrenuti na buru i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, na jugu Dalmacije malo viša, navodi se u prognozi je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas.

Iz dana u dan sve hladnije

I u četvrtak možemo očekivati oblačno, prohladno i mokro vrijeme. Čini se da će kiša na kopnu biti obilnija nego u srijedu. I dalje ostaje prava jesenska temperatura od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu će četvrtak biti malo stabilniji u odnosu na prethodne dane, pa će donijeti nešto više sunčanih razdoblja, ali su i dalje, većinom u Dalmaciji, mogući povremeni pljuskovi ili slaba kiša, piše Crometeo.

U petak će se taj oblačni sustav polako udaljavati od našeg područja. U početku još pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Tijekom dana bi kiša trebala prestati, a moguće je i djelomično razvedravanje pa se možda pojavi i malo sunca. Ostaje podjednako svježe kao u srijedu i četvrtak, znači prohladno, ali u skladu s dobom godine. U petak i subotu ujutro moguća je mjestimična magla.

Za vikend izgleda da imamo novu ciklonu. To bi značilo opet oblačno i kišovito vrijeme, a postupno i još hladnije. Strujat će nam zrak sa sjeveroistoka, što znači vjetrovito i hladno. Malo bolje bi moglo biti u ponedjeljak, ali još malo hladnije pa bi temperatura mogla cijeli dan ostati ispod 10 Celzijevih stupnjeva.

Mokre ceste, vozite oprezno!

Mokri su i skliski kolnici kolnici u većem dijelu zemlje. Magla mjestimice smanjuje vidljivost i usporava vožnju na cestama u Lici i Gorskom kotaru, a ima je i na autocesti A1 između čvora Gospić i tunela Sveti Rok (vidljivost mjestimice smanjena na manje od 200 m) kao i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica, izviejstio je jutros Hrvatski autoklub.

Na cestama u gorju te duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Podsjećamo vozače motornih vozila da u uvjetima smanjene vidljivosti i tijekom dana (oblačno vrijeme, jaki pljuskovi kiše itd.) moraju voziti sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Pročitajte više