Stjepan Šešelj i odvjetnici o greškama u optužnici i u medijima

KNJIŽEVNIK i direktor Hrvatskog slova Stjepan Šešelj, optužen za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), i njegovi odvjetnici, u utorak su održali konferenciju za novinare na kojoj su ukazali na "krivo interpretiranje" haške optužnice u hrvatskim medijima i na činjenične pogreške koje ona sadrži.

"Riječ je o faktografskim pogreškama koje je sud napravio u optužnici i onima koje čini hrvatsko novinstvo", kazao je odvjetnik Srećko Ilić na slabo posjećenoj konferenciji za tisak.

ICTY je optužio Stjepana Šešelja kao nakladnika, a Domagoja Margetića kao glavnog urednika lista "Hrvatsko slovo" za nepoštivanje suda, jer su u studenom 2004. objavili dio iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenju Tihomiru Blaškiću.

Margetić je optužen i dodatno, jer je nastavio s objavom zaštićenog iskaza u listu "Novo Hrvatsko slovo", unatoč nalogu ICTY-a koji je u prosincu 2004. zatražio prekid objavljivanja.

"Poradi ispravnog obavještavanja hrvatske i ostale javnosti treba istaći da Stjepan Šešelj nije nakladnik tjednika za kulturu Hrvatsko slovo, već je nakladnik tvrtka HKZ-Hrvatsko slovo d.o.o.", kazao je odvjetnik Ilić.

Govoreći ispred odvjetničkog tima u kojem su i Bosiljko Mišetić te Željko Olujić, on je naglasio da "Šešelj nikada nije bio glavni urednik Hrvatskog slova, kako mediji često izvještavaju".

"Novi politički tjednik Novo Hrvatsko slovo nema ni pravne niti stvarne veze s tjednikom za kulturu Hrvatsko slovo," kazao je.

Naglasio je također da Šešelj "ne može biti suodgovoran za bilo kakvo kazneno djelo zajedno s Domagojem Margetićem, urednikom Novog Hrvatskog slova, jer poslije 30. kolovoza 2004. oni nisu bili u poslovnom ili drugom odnosu".

Govoreći o nedostacima optužnice, Ilić je rekao da se u optužnici kao nakladnik lista "Hrvatsko slovo" spominje i Šešelj i tvrtka HKZ-Hrvatsko slovo, čiji je Šešelj direktor.

Na upit novinara o tome da u impressumu lista stoji "za nakladnika Stjepan Šešelj", odvjetnici su rekli da "pravno nije moguće izjednačavanje tvrtke i njezinog direktora".

Šešelj i njegovi odvjetnici podijelili su priopćenje i prateće dokumente s dokazima iznesenih navoda i kronologijom razlaza s Margetićem, kao što su impressumi i naslovnice Hrvatskog slova, preslike kaznenih prijava i tužbi protiv Margetića i ostalo.

U njima se, među ostalim, Margetića tereti za krađu računalne i ostale opreme iz HKZ-Hrvatsko slovo, neovlaštenu uporabu imena lista i drugo, a postupci su još u tijeku.

Na pitanje novinara jesu li se registrirali u Haškom sudu kao branitelji optuženog Šešelja, odvjetnici Ilić i Mišetić su rekli da još nisu poslali sudu takav zahtjev, već će to učiniti nakon što Šešelj bude pozvan na izjašnjavanje o krivnji.

Odvjetnici su izbjegli odgovore na upite jesu li preporučili klijentu da objavi ispriku ICTY-u, kako bi se mogao pozivati na presedan nakladnika i urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića protiv kojeg je optužnica, nakon isprike, povučena.

Odvjetnik Mišetić najavio je da će osporavati nadležnost ICTY-a za predmet, ističući kako je Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo Haški sud samo za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Odvjetnik Olujić, koji nije nazočio konferenciji, kazao je u telefonskom razgovoru da je "optužnica nedorečena i puna netočnosti", te naglasio da odvjetnici slijede "Šešeljev smjer obrane". Suglasio se s mogućim osporavanjem nadležnosti ICTY-a.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, u prošlotjednom je govoru na Stalnom vijeću OESS-a u Beču, optužnicu za Šešelja i Margetića, te istovrsnu protiv Markice Rebića i Ivice Marijačića, stavila u kontekst potrebe da se osigura "djelotvorna provedba zakona o zaštiti svjedoka" u budućim postupcima koje će ICTY ustupiti hrvatskom pravosuđu.

Pročitajte više