Što ako se koronavirus proglasi pandemijom?

Foto: EPA

KORONAVIRUS se ubrzano širi cijelim svijetom, a stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je kako zemlje izvan Kine "jednostavno nisu spremne" za pandemiju.

Stoga se sada postavlja pitanje što je točno pandemija, kako se razlikuje od epidemije i što će se dogoditi ako se koronavirus proglasi pandemijom.

Što je pandemija?

Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Da bi se iz epidemije prešlo u pandemiju, mora doći do drugog vala zaraze. Primjerice, turist koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije. No, ako se virus počinje širiti u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru s nekim tko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerojatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama te vlade i zdravstveni sustavi moraju biti pripremni na takvo izvanredno stanje.

Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu, piše The Guardian.

Kada se proglašava pandemija?

Epidemiologinja Mary-Louise McLaws, koja je neko vrijeme radila kao savjetnica za WHO, rekla je kako su smjernice za proglašavanje pandemije pomalo nejasne jer ovise o modelima koji se mogu razlikovati između WHO-a i drugih zdravstvenih organizacija.

"No, postoji prag koji se ne smije prijeći i u tom slučaju WHO ipak ima posljednju riječ. Primjerice, SARS se pojavio 2003. godine. Mada je pogodio 26 zemalja, njegovo širenje se vrlo brzo obuzdalo te WHO nije proglasio pandemiju“, kazala je McLaws.

"WHO proglašava pandemiju kako bi se simptomi zaraze shvatili ozbiljno i kako bi se mogle osigurati financije za obuzdavanje širenja zaraze. Međutim, ponekad takva odluka može izazvati nepotrebnu paniku. Puno se pisalo o tome je li bilo potrebno H1N1, odnosno svinjsku gripu, proglasiti pandemijom jer je tada došlo do nepotrebne panike, vlade su prekomjerno trošile na antivirusne lijekove, a hitne službe su bile neopravdano preplavljene“, objasnila je.

Što će se dogoditi ako WHO proglasi koronavirus pandemijom?

Trenutno je zabilježeno lokalno širenje koronavirusa u Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Iranu, Italiji i Singapuru. Unatoč tome, WHO za sada ne smatra da se radi o pandemiji.

"Za sada nije došlo do nekontroliranog širenja ovog virusa po svijetu i nema velikih razmjera smrtnih slučajeva ili kroničnih oboljenja“, rekao je prekjučer Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a.

"Može li ovaj virus prerasti u pandemiju? Apsolutno. Je li se to već dogodilo? Po našoj procjeni, još ne", dodao je.

Epidemiolog Nigel McMillan s instituta Menzies Health u Queenslandu kazao je kako ga brinu medijska izvješća koja previše senzacionalistički pišu o tome što pandemija zapravo znači.

"Ne želimo pokrenuti lavinu paničnog skladištenja hrane ili benzina ako će 95% stanovništva bolest doživjeti kao laganu prehladu", rekao je.

Pandemija bi također značila da zabrane putovanja više nisu efikasne i da se zdravstvene institucije trebaju pripremiti za sljedeću fazu.

"To uključuje pripremu lokalnih bolnica za veliki priljev pacijenata, skladištenje svih antivirusnih lijekova i savjetovanje građanima da izbjegavaju velika okupljanja i da ostanu kod kuće“, rekao je McMillan.

Proglašavanje pandemije ukazuje na to da se virus više ne nalazi samo u određenim regijama ili zemljama i da bi bilo dobro da zemlje preusmjere fokus s mjera osiguranja, poput pretjerano restriktivnih karantena, na liječenje pacijenata s koronavirusom.

Dosadašnje pandemije:  H1N1 (2009.), HIV (1981.), španjolska gripa (1918.), boginje (1870) i kuga (1347.).

Pročitajte više