Što ako vam susjedi ne razvrstavaju otpad? Žena objasnila na primjeru Mamutice

NOVI plan za odvoz i prikupljanje otpada u gradu Zagrebu izazvao je gomilu reakcija.

Naime, fiksni dio cijene odvoza za svako kućanstvo će biti 45 kuna, koliko će svima ubuduće iznositi tzv. račun za smeće. Ali to nije sve. Komunalni, tj. miješani otpad Čistoća će vam odvesti samo ako ste ga prethodno ubacili ne u kantu, nego u službenu vrećicu za komunalni otpad od 20 litara, čija cijena će biti 4 kune.

Dakle, grubo rečeno, jedna kanta smeća od 120 litara stajat će vas 24 kune. Gradske vlasti kažu kako usprkos tome najviša cijena odvoza otpada za nijedno kućanstvo mjesečno ne bi smjela biti veća od 237 kuna.

Oni koji komunalni otpad budu bacali u kante i vrećice za plastiku, papir ili biomasu, dobit će novčane kazne, ali u višestambenim zgradama kazne će se plaćati po ulazu. Pa ako živite u zgradi sa susjedima koje nije briga za razvrstavanje otpada i ne žele plaćati 4 kune za vrećicu miješanog otpada, kaznu ćete platiti i vi i oni.

Naravno, to je izazvalo pobunu i stanara i predstavnika stanara, koji ne žele biti detektivi, a posebno glasni su stanari Mamutice, najveće zagrebačke zgrade.

Političarka iz Mamutice objasnila na primjeru te velike zgrade

Gošća RTL Direkta bila je jedna od rijetkih koja kaže da problema neće biti, gradska vijećnica stranke Možemo Svjetlana Lugar, koja je i prije političkog angažmana bila aktivistica i stručnjakinja za probleme odvoza otpada.

Novi model odvoza otpada, kazala je, davno je raspravljan i upisan u knjigu "Upoznajmo otpad" Zelene akcije.

"Ovo nije izmišljanje tople vode", kazala je Lugar.

"Iznenadila me reakcija jer se ide unaprijed, a tek sad u javnu raspravu ide taj model. Imat ćemo vremena, nećemo biti detektivi i tužakati. Imat ćemo period edukacije, uključit ćemo lokalnu samoupravu, za vrijeme rasprave primat ćemo prijedloge i za 2-3 dobra popusta znamo koji će ići, pelene za djecu, pelene za odrasle, motivirat ćemo odlazak u reciklažno dvorište", kazala je.

Stanje u Mamutici

Komentirala je i situaciju u svojoj zgradi u Mamutici.

"Ima nas oko 3600 po vodomjeru. U jednom ulazu su 122 do 144 stana. Mamutica ima 1363 domaćinstva. Mi smo svaki ulaz za sebe kao jedna zgrada. Prošli smo pilot-projekt 2013. i 2012. i ono što će biti pozitivno za nas je što ćemo probuditi sjećanje kako smo bili vrijedni", rekla je za RTL Direkt.

"Razvrstavamo otpad jer nam je Čistoća ostavila zelene otoke. Morat ćemo se preorijentirati da višak kontejnera maknemo jer, čim više razvrstavamo otpad, osnovni će biti manji i u mom smetlarniku ne treba četiri komada. Ni tri ne napunimo", kazala je.

Komentirala je i to što se ljudi pitaju kako će vjerovati drugim susjedima za koje nisu sigurni hoće li odvajati otpad.

"Ne treba se opterećivati unaprijed. Ići će edukacija, opominjat ćemo nekog. U čemu je pravednost ovog načina? Utoliko što ja imam 45 kuna, meni je izazov što manje vrećice od 4 kune kupiti jer to ide u cijenu ukupno za uslugu Čistoće, što više napraviti da što manje imam ostalog koji ide na deponij. Zašto je to važno? Što manje imamo na deponiju, uzimamo veći prostor da se zatvori deponij", kazala je.

Kazala je da Mamutica već razdvaja otpad te da će se to pojačati.

"Ostalo je nepovjerenje jer Čistoća nije sve preuzimala. Nije cijeli sustav bio složen kao što je sada. Sada će plastika imati krajnjeg korisnika, papir ima, tekstil ima. Čistoći će biti u interesu prodati artikle koje smo izdvojili", kazala je.

"Nije to izmišljanje tople vode"

Kazala je i da se svatko treba okrenuti sebi i početi razvrstavati.

"Imat ćemo korake stimulacije, primat ćemo prijedloge... Taj sistem u mnogim državama funkcionira. Kasnimo 15 godina, a nismo gluplji od njih niti je to izmišljanje tople vode", kazala je Lugar.

Jedna plastična vrećica za smeće od 20 litara koštat će 4 kune. 20-30 običnih vrećica košta desetak kuna, pet puta su jeftinije. Lugar je komentirala kako će potaknuti ljude da komunalni otpad stavljaju u službene vrećice, a ne standardne vreće za smeće.

"Nije ideja da ovaj sustav zaživi odmah, nego korak po korak", kazala je.

"Cijeli sistem otpada, 30 posto je plastika, 30 papir, 25 bio, ako svaki artikl koji stavljate u vrećicu od 4 kune, ako pogledate možete li nešto izdvojiti, možete doći do minimuma", kazala je.

Kažnjavanje neće krenuti tako brzo

Osvrnula se i na kazne te tko će utvrđivati krivce.

"Imamo vremena educirati se, pokazati da volimo Zagreb i da vole nas", kazala je Lugar.

Lugar je komentirala i problem spremišta za kontejnere s obzirom na to da Grad ne želi da kontejneri stoje na javnim površinama.

"Ići će se individualno. Imamo predstavnika zgrade, lokalnu samoupravu, dvorišta. Nama je lako, Mamutica ima smetlarnike, a vani imamo zelene otoke s plavim kontejnerima i žutim za plastiku. Nama će biti lako orijentirati se, a ovo dalje će se individualno gledati. Imate u Novom Zagrebu neboder koji je iskoristio smetlarnik za obrtnike. Morat će smisliti što će. Imamo prilike, to je naš otpad, mi moramo naći rješenje", kazala je.

"Mjesec dana traje javna rasprava, primat ćemo prijedloge. Iskustvo u Mamutici, osim što smo razvrstavali otpad iz domaćinstava, uključili smo školu i vrtić", kazala je.

Kazala je i kako u sedmom mjesecu ove godine počinjemo s kupovinom prvih vrećica, ali ne i s kaznama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više