Što bi Isus rekao na militantnog popa Jezerinca?

JE LI funkcija vojnog ordinarija sama po sebi do kraja u skladu s porukom Evanđelja, nažalost, kontradiktorno je pitanje bez suvislog odgovora ako se uzme da je duhovni utemeljitelj Crkve bio zakleti pacifist, dok oni koji su Crkvi udarili betonske temelje funkciju militantnog svećenika drže obaveznom.

Ovogodišnja vas uskršnja poruka vojnog ordinarija Jurja Jezerinca upravo na tom tragu ne može ostaviti ravnodušnim, ali ni potpuno sigurnim u ono što čitate. On, naime, slavi ulazak Hrvatske u NATO pakt, dakle vojni savez, koji po svijetu šalje svoje suvremeno naoružane vojnike na daleko slabije opremljene vojnike i civile zemalja koje NATO "oslobađa" i demokratizira. Dakako, obično se radi o zemljama vjeroispovijesti drugačije od one koja je sveta mainstreamu NATO pakta.

Ne boje se, nego se raduju "poslanju" jer time služe Kristu (!?)

"Poštujući svačije uvjerenje, mi kršćani u vojno-redarstvenim snagama po svom krštenju želimo s radošću živjeti svoje poslanje u svijetu izvršavajući sve svoje obveze ne poradi straha, nego po savjesti jer smo povjerovali Isusu Kristu svjesni da time njemu služimo", navodi Jezerinac u svojoj poslanici. Da oni imaju manje razloga za strah nego što ih imaju oni drugi, to je samo po sebi razumljivo, no, da "poslanjem" (koje je, budimo realni, eufemizam) služe Isusu Kristu, to već nije.

"Upravo u tome vidimo i radost našeg ulaska u NATO asocijaciju, gdje nam se pruža još veća mogućnost ostvarenja našeg katolištva jer upravo u tim asocijacijama otkrivamo, na opipljiv način, pripadnost velikoj obitelji naroda",  objašnjava Jezerinac, dodajući kako je to je prisutno u mirovnim misijama gdje sudjelujemo, gdje, služeći se istom crkvom, svatko na svojem jeziku slavi Boga i stvara zajedništvo i bratstvo "sinova Božjih".

Drugim riječima, što se Jezerinca tiče, završila su davna križarska vremena, kada nije bilo ovako zabavne i praktične komunikacijske i vojne tehnologije pa su se bande križara teško međusobno sporazumijevale te su Katolici heretike i krivovjernike kaotično i improvizirano ganjali na konjima. Koliko je militantna i bahata poruka ovog konkretnog popa, lako je provjeriti bacanjem pogleda na bilancu poginulih od NATO-ve puške nasuprot poginulim  "sinovima Božjim".

Ana Benačić
Foto: Admir Buljubašić, Cropix (Index fotomontaža)

Pročitajte više