Napokon se zna hoće li šoping-centri raditi na dan izbora

Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Izborna srijeda za dio građana bit će slobodan dan, no ima i onih koji će raditi skraćeno ili kao da je običan radni dan. I dok su svi informirani o tome kako će raditi, mnogi i dalje ne znaju koliko će za to biti plaćeni.  

"Šoping centri će raditi kao svaku drugu srijedu. Manji dućani će raditi uglavnom skraćeno, neki će biti zatvoreni"

Trgovački centri na izbore će raditi kao svaku drugu srijedu. No što se tiče malih trgovina, objašnjavaju iz Hrvatske udruge poslodavaca, njihov će rad ovisiti od trgovca do trgovca.

"Neki će raditi normalno kao svaki dan, a bit će trgovaca koji će imati režim nedjelje, znači radit će skraćeno, a po nekim saznanjima bit će trgovaca koji uopće neće raditi", kazao je za HRT predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir.

"Za pretpostaviti je da će najviše biti onih koji će se držati režima nedjelje. Znači, radit će, omogućit će svojim djelatnicima da odu na glasanje i to će platiti kako zakon propisuje", dodao je Budimir.

Na izborni dan radit će i neke tvrtke

Na izborni, neradni dan, radit će i neke tvrtke. Iz Plive objašnjavaju da bi obustavljanje proizvodnje uzrokovalo prevelike troškove, a postojala bi i mogućnost da neki pacijenti ne dobiju na vrijeme svoje lijekove.

Na posao će, kažu, doći 15 posto zaposlenika koji su izravno vezani za proces proizvodnje, a koji inače rade u smjenama i na dane koji su neradni.

"Moramo shvatiti da mi imamo neke procese koji traju 7/24. Naprosto neki kemijski procesi, dok traju, traju. Morat će se raditi i mi ćemo platiti svoje zaposlenike kako inače plaćamo za neradne dane", istaknuo je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan. 

"Svaki radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio"

Iz Hrvatskih nezavisnih sindikata upozoravaju poslodavce da svaki radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio, a da oni koji će doista raditi taj dan moraju dobiti uvećanu plaću.

"Mi znamo da imamo velik dio poštenih poslodavaca, koji će dostojno platiti i dati uvećanje plaće taj dan radnicima koji budu radili, no iz iskustva znamo da isto tako u Hrvatskoj ima onih poslodavaca koji će svaku situaciju iskoristiti, na neki način onako kako je najpovoljnije za njih, pa će možda dajući i jedan euro ili ne znam koliko više već i to protumačiti u skladu sa zakonom, a što je najgore, to ni neće biti protivno propisima", naglasio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

A kako su na kraju prošli, radnici će znati tek kada se isplati sljedeća plaća.

Pročitajte više