Što će biti s Vasom Brkićem?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U UTORAK smo dobili novu dozu kompromitirajućeg materijala koji izrazito teško tereti drugog čovjeka HDZ-a i potpredsjednika sabora Milijana Brkića. Uzmemo li u obzir sve što smo danas doznali te ono što znamo od ranije, prilično se jasno može predvidjeti i sudbina Milijana Brkića u politici.

Sve počelo s Brkićevim kumom i Mamićevim falsifikatorom

Sve je počelo prije desetak dana kad je policija objavila da je uhićen čovjek pod optužbama da je Zdravku Mamiću lažirao SMS-ove. Teško je tada bilo i naslutiti da bi se u toj priči moglo pojaviti Brkićevo ime. 

No dogodilo se upravo to. Nekoliko dana nakon što je uhićen Varga, pao je Blaž Curić. U medijima je prvo odjeknula informacija da je riječ o vozaču ministra Tomislava Tolušića, no ubrzo se doznalo kako je Curić uz to kum i prijatelj upravo Vase Brkića. 

Blaž Curić, kojeg je Brkić nakon uhićenja opisao kao kuma, prijatelja i suborca, istog je dana pritvoren pod sumnjom da je Vargi dojavio da mu se sprema policijski pretres. Sumnja se da je Mamićevom falsifikatoru poručio i da uništi hard diskove i podatke s mobitela. 

I tek što se priča o Brkićevom kumu malo stišala, eksplodirala je nova afera zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika sabora, ovaj put dosta neugodnija od one prošlotjedne. 

Ovo je mnogo gore za Brkića od SMS afere i njegovog kuma

Prema izvještaju koji su sastavili sami policajci, a koji je objavio tjednik Nacional, Brkić je navodno osobno odavao tajne o policijskim istragama kriminalcima koji su bili predmet tih istraga. Sve se odvijalo u proljeće i ljeto 2011. godine kada je Brkić bio zamjenik glavnog ravnatelja policije. Operacija, koju je prema policijskim dokumentima kompromitirao, najzvučniji je slučaj povezan s prostitucijom u Hrvatskoj, a u njega je bio uključen niz osoba iz javnog života, što kao korisnika, što kao pružatelja usluga prostitucije.

Ne treba ni napominjati koliko je problematično ako je Brkić doista, kao drugi čovjek policije, pomagao kriminalcima i sabotirao policijske akcije. Policija je, prema navodima Nacionala, operativno došla do saznanja da je Brkić N.S.-u dostavio podatke o provedbi policijskih posebnih izvida, koje je N.S. potom prenio u jednom zagrebačkom kafiću drugookrivljenoj Sikirić. Protiv Brkića nikad nije pokrenut nikakav postupak.

Sve nas to dovodi do nekoliko točaka koje predstavljaju vjerojatni kraj Brkićeve političke karijere:

1. Eksplicitne optužbe i Brkićeva uloga u neslavnom kraju sudskog procesa za najzvučniji slučaj prostitucije u Hrvatskoj

Kako smo već naveli, slučaj u koji je navodno upleten Brkić najzvučniji je slučaj organizirane prostitucije u Hrvatskoj. No unatoč tome, na sudu je završio ni mjesec dana nakon što je počeo. Usred ljeta, kada sudovi obično ni ne rade, postignuta je nagodba, a prvookrivljeni Nebojša Perunović Pančo i njegova operativka Sara Sikirić osuđeni su na blage, uvjetne kazne, a sve je završilo tiho, kao da nije riječ o ogromnom lancu prostitucije o kojem je brujala cijela zemlja i o kojem su, kako se tada najavljivalo, na sudu trebali svjedočiti i neki tadašnji ministri.  

Istovremeno, Brkića eksplicitno tereti više svjedoka. Brkićevo se ime u policijskim zabilješkama spominje više puta. Brkićevo ime, naime, izgovorilo je više svjedoka, a glavna operativka u lancu prostitucije Sara Sikirić njegovu je fotografiju navodno imala u mobitelu. Također, jednog je svjedoka zvao u ured pa je i njega upozorio da je spomenut u policijskoj istrazi, piše Nacional.

2. Teške optužbe o dilanju tajnih informacija kriminalcima i prostitutkama vezane uz razdoblje dok je Brkić bio drugi čovjek policije

Ako se optužbe protiv Brkića pokažu točnima, to bi mogao biti najveći skandal u povijesti hrvatske policije. Odavanje informacija kriminalcima s pozicije zamjenika ravnatelja policije vjerojatno je najteži zamislivi primjer korupcije u policiji. Naravno, kada bi optužbe bile točne, otvorilo bi se i dublje pitanje Brkićevog interesa zbog kojeg je to činio. Otvorilo bi se i pitanje je li Vaso Brkić zapravo štitio nekoga iz vrha politike, je li štitio nekoga iz kriminala ili je to činio za novac.

Kako god, s obzirom na poziciju koju je obnašao, teško je zamisliti da bi se Brkić iz toga mogao izvući. Dodatno, Brkiću predstavlja problem i funkcija koju sada obnaša. On je kao potpredsjednik sabora jedna od najvažnijih osoba u najvišem zakonodavnom tijelu u državi, a to bi s obzirom na njegov teret iz najnovijeg otkrića, moglo poslužiti kao dodatan argument za njegovu političku eliminaciju.

3. Nelogičnosti u tvrdnjama policije i Brkićeva tadašnja povezanost s Karamarkom

Brkićevu situaciju ne olakšava ni to što je upravo tada počeo blisko surađivati s Tomislavom Karamarkom, kojem je nešto kasnije postao glavni operativac u osvajanju HDZ-a. Već su se pojavile pretpostavke da je Karamarko, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova, stopirao pokretanje postupka protiv Brkića za odavanje istrage.

Da se uistinu događalo nešto sumnjivo, pored same činjenice da nije pokrenut postupak protiv Brkića iako su njegovi kolege otkrili da je odavao informacije kriminalcima, sugerira i nelogičnost u današnjem policijskom priopćenju. MUP u njemu, naime, tvrdi da su o svemu obavijestili DORH, no navode da su to učinili u lipnju iako je izvješće o Brkiću sačinjeno tek u srpnju. Prema dostupnim informacijama, Brkić o ovom slučaju nikada nije ni ispitan, što ide u prilog tezi da je cijela stvar stopirana.

4. I ovdje se, kao u aferi sa SMS-ovima, radi o odavanju policijske istrage

Ono za što policija i DORH terete Brkićevog kuma Blaža Curića gotovo je identično onome za što se optužuje Vasu Brkića, osim što je Curić to učinio s pozicije vozača ministra, a Brkić, ako su objavljene informacije točne, iz vrha policije. No nova saznanja dodatno bude sumnju da je upravo Milijan Brkić Curiću dao uputu da Vargu upozori na policijsku istragu. Brkić, za pretpostaviti je, još uvijek ima snažne veze u policiji i pomoću njih može doći do takvih informacija. Kada bi se doista za tako nešto pojavili dokazi odnosno svjedoci, što se zasad ipak ne čini naročito izglednim, to ne bi bio samo Vasin politički kraj, nego se gotovo sa sigurnošću može reći da se ne bi spasio ni od kaznenog progona. 

U svakom slučaju, nakon novih saznanja, malo će tko povjerovati da Brkić nije imao baš nikakve veze s onim za što je prošlog tjedna optužen njegov kum. 

5. Brkićeva obrana je mlaka i neuvjerljiva

Brkić danas, dok ga novinari nisu uhvatili ispred sjedišta HDZ-a, uopće nije htio komentirati najnoviju aferu. Novinarima se čak nije javljao na mobitel. Kada ih više nije mogao izbjeći, pred HDZ-om je kazao tek kako se radi o "lažnim informacijama iz opskurnog medija". To prilično dobro pokazuje da Brkić ne raspolaže nikakvim argumentima. Štoviše, Vaso je još dodao kako se radi o "recikliranju starih tekstova", no o Brkiću i njegovoj ulozi u slučaju iz 2011. nikad se prije nije pisalo.

Da je Brkić u svojevrsnom nokautu, dalo se naslutiti još prošlog tjedna kada je izbila afera s njegovim kumom, a sada je to potpuno jasno. Da stvar bude gora po Brkića, on danas nije demantirao ništa od onoga što mu se stavlja na teret. 

Za Plenkovića je Brkić već prošlost

Uzmemo li sve ovo u obzir, Brkić bi bio u teškoj situaciji i da ima Plenkovićevu podršku. No potpuno je jasno da on tu podršku nema. Ako to nekome dosad nije bilo jasno, iz Plenkovićeve izjave očito je da s dosta skepse govori o Brkićevoj obrani u ovom slučaju. I način na koji je govorio o onome što se Brkiću stavlja na teret vrlo je indikativan. Kome ni to nije bilo dovoljno, na pitanje vjeruje li Brkiću, Plenković je dva puta sasvim jasno odbio odgovoriti. 

Još se prošlog tjedna nagađalo da je u pozadini i obračun Plenkovića s Brkićem. Pušta li netko blizak Plenkoviću informacije o Brkiću, prilično će sigurno ostati u sferi nagađanja. No informacije koje teško kompromitiraju Brkića očito postoje. A Plenković je, čini se, zaključio da mu čovjek koji je u HDZ-u slovio za najboljeg operativca zapravo dugoročno predstavlja protivnika. I sasvim sigurno neće imati baš ništa protiv toga da ga se riješi. 

Pročitajte više