Što će se sada događati u Britaniji?

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika. 

 

Podsjetimo, u protekla tri dana Johnsonovu vladu napustilo je ukupno 59 ministara. Neke od njih već je zamijenio novima.

Naime, to što je Johnson dao ostavku, ne znači automatski da dolazi do novih općih izbora. Konzervativna stranka će u tom slučaju održati interne izbore kako bi izabrala novog premijera, a Johnson ostaje na toj funkciji dok se ne izabere njegov nasljednik, kao što su uradili njegovi prethodnici Theresa May i David Cameron kada su podnijeli ostavke u svibnju 2019., odnosno lipnju 2016.

Izbore provodi Odbor 1922

Novi premijer bi tada vodio Britaniju do sljedećih planiranih izbora 2024. godine.

Sada je na Odboru konzervativnih članova parlamenta 1922, poznatom kao Odbor 1922, da odluči kada će se održati novi izbori za čelnika Konzervativne stranke.

BBC navodi da bi se Odbor 1992 mogao sastati u ponedjeljak te odlučivati o pravilima i rasporedu izbora. Dodaje da će torijevci vjerojatno smanjiti broj kandidata na dva prije ljetne stanke.

Posljednja dvojica, pod pretpostavkom da se obojica žele kandidirati, tada bi provela ljeto u borbi za poziciju čelnika stranke. Očekuje se da će novi čelnik biti imenovan do rujna, s time da, što treba naglasiti, neki torijevski zastupnici žele da Johnson napusti mjesto premijera što prije.

Pročitajte više