Što do sada znamo o napadima na Šri Lanki?

Foto: EPA

U KOORDINIRANIM bombaškim napadima na Uskrs u Šri Lanki ubijeno je najmanje 290 osoba. Još 500 ih je ranjeno pa se strahuje da bi konačni broj mrtvih mogao biti puno veći.

Mete lokalne islamističke grupe koju se sumnjiči za napad bila su tri luksuzna hotela te tri katoličke crkve koje su u to vrijeme bile pune jer se slavio Uskrs. Kršćani su manjina u Šri Lanki gdje čine manje od deset posto stanovništva. Napad je, prema novim informacijama, izvelo šest bombaša samoubojica.

Što se točno dogodilo?

Ujutro po lokalnom vremenu šest snažnih eksplozija zatreslo je glavni grad Colombo i njegovu bližu okolicu. Šest eksplozija dogodilo se u približno isto vrijeme što sugerira da je napad bio pomno pripremljen. Naknadno su se čule još dvije eksplozije. Poginulo je 290 osoba, a broj mrtvih raste jer je jako velik broj ozlijeđenih.

Tko su poginuli?

Većina poginulih su lokalni stanovnici. No poginulo je i najmanje 39 stranaca, uglavnom turista.

Osam žrtava su britanski državljani, a od toga dvije osobe imaju dvojno američko-britansko državljanstvo. Tri su osobe iz Indije. Poginulo je i dvoje Kineza koji su rodbinski povezani, bili su rođaci. Poginula je jedna osoba iz Nizozemske, dvije iz Turske, kao i jedan Portugalac. Ranije je objavljeno i kako je u napadu poginulo troje djece poznatog danskog milijardera.

Tko su napadači?

Zasad su uhićene 24 osobe. Iza napada, kako su objavile vlasti, stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama'ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže. To je rekao Rajitha Senaratne, glasnogovornik vlade koja će tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenose agencije.

Vlasti Šri Lanke istražuju moguće veze NTJ-a sa stranim skupinama, prenosi agencija France presse.

Kakvo je stanje danas na Šri Lanki?

Za sutra je proglašen Dan žalosti. Odmah nakon napada cijela je zemlja blokirana. Blokirane su i društvene mreže poput Facebooka, Instagrama i YouTubea. To je napravljeno, objavile su vlasti, kako bi se zaustavilo širenje lažnih vijesti i panike. Društvene mreže su i danas blokirane. Uveden je policijski sat, a na ulicama Colomba jako je velik broj dugih cijevi. Policija vrši brojne pretrese.

Pročitajte više