"Što EU može učiniti za malog čovjeka": Plan za smanjivanjem cijena mobilnih razgovora

ZAŠTITA potrošača je jedan od Hrvatima potpuno nepoznatih pojmova. Naprosto nikome nije jasno kako je moguće da državne ili naddržavne institucije djeluju prema ispunjavanju interesa "malog čovjeka" za razliku od interesa "krupnog kapitala".

Najnoviji najavljeni potez Europske komisije možda može rasvijetliti neke od koristi koje "mali čovjek" može imati od jedne tako velike institucije kao što je Komisija. Radi se o prijedlogu za rezanjem troškova mobilnih razgovora, koji bi potrošačima, po procjeni Komisije, mogao uštedjeti 70 posto mobilnog komuniciranja.

Prijedlog Komisije regulatorima

Danas se očekuje najava prijedloga povjerenica za telekomunikacije i za natjecanje o tome kako će iskoristiti administrative moći koje su dobile europskim zakonom o telekomunikacijama iz 2002., da bi potaknule nacionalne regulatore u zemljama Unije da natjeraju mobilne operatere diljem Unije na smanjivanje cijena koje naplaćuju za pozive prema drugim mobilnim mrežama. Uvid u dokument su dobili strani mediji.

Komisija može provući ovaj prijedlog, s obzirom da joj zakon iz 2002. daje mogućnost zaobilaženja Parlamenta i Vijeća ministara. Tamo teško da bi prošao, jer bi pojedine države Unije zasigurno pokušale zaštititi svoje mobilne operatere. Osim toga, cijene koje mobilni operateri naplaćuju za pozive drugim mrežama, stručnog naziva terminacijske cijene, nisu jedinstvene u različitim zemljama Unije, a trenutno nije ni jasno do koje bi mjere prijedlog Komisije bio obvezujuć. U svakom slučaju se očekuje protivljenje i nacionalnih regulatora i mobilnih operatera, koji na pozivima upućenim drugim mrežama ostvaruju oko 20 posto svojih prihoda.

Korisnike mobilnih mreža se štiti i drugim mehanizmima

Novi prijedlog nije prvi potez unutar Unije za smanjivanjem cijena mobilnih razgovora. Prošle su godine smanjene cijene poziva u roamingu, a Komisija u srpnju namjerava tražiti odobrenje EU parlamenta za rezanjem troškova na kratke sms-ove i mobilni prijenos podataka u roamingu. Naravno, ovo će biti samo početak malo dužeg procesa, s obzirom da će se mobilni operateri sigurno buniti, jer nije neuobičajeno da neka država odbije uvesti prijedloge Komisije, tako da ostaje mjesta za pregovore i za očekivati je da će konačna odluka biti kompromisna.

Stanje u Hrvatskoj

Cijena poziva prema drugim mobilnim mrežama u Hrvatskoj prosječno je manja nego u drugim zemljama Europske unije, ali isto tako je kod nas manji standard. Ipak, nije naodmet spomenuti kako je cijena mobilnih poziva generalno doživjela pad tek nakon što je država dobila trećeg mobilnog koncesionara. S tim što je razina pružena usluge daleko daleko ispod prosjeka u Uniji. 

U svakom slučaju, kad dođe onaj daleki trenutak u kojem Hrvatska bude spremna ući u Europsku uniju, cijene mobilnih poziva tamo bit će niže nego u Hrvatskoj. Osim toga, općeeuropski trend smanjivanja cijena mogao bi Hrvatsku zahvatiti i prije nego uđe u Uniju. Stoga, ne treba gledati Uniju isključivo kao organizaciju koja daje novce za predpristupne fondove da bi poslije omogućavala rasprodaju hrvatskog zemljišta strancima. Ima tamo i dobrih stvari.

J.D.

Pročitajte više