Što god da bilo, ne gurajte glavu u LHC!

AKTUALNOSTI oko LHC-a zbog kojega bi, navodno, nestao svijet ne jenjavaju pa tako postoji odgovor i na bizarno pitanje: "Što bi se dogodilo da stavim glavu u LHC stroj pred jureće protone?".

Odgovor se krije u ruskom znanstveniku Anatoliju Petrovichu Bugorskom koji je zaista 1978. godine, kao 36-godišnjak, stavio vlastitu glavu na put jurećih protona na Institutu za višu fiziku u blizini Moskve. Relativno zdrav 66-godišnjak, prije 30 je godina provjeravao potencijalno neispravan mehanički dio ubrzivača čestica koji mu je lansirao čestice protona ravno u glavu.

Vidio sam "svjetlo jače od tisuću Sunaca"

Problem se krio u sigurnosnom mehanizmu koji očito nije obavljao svoju funkciju. Bugorski je prilikom provjere stroja nagnuo vlastitu glavu u prazan prostor gdje prolaze čestice s jednog kraja stroja na drugi te je pritom, kako je sam izjavio, vidio "svjetlo jače od svjetla tisuću Sunaca", ali pritom nije osjetio nikakvu bol.

Zraka koja mu je prošla kroz glavu bila je snage 2.000 greja (1 grej jednak je apsorpciji jednog džula radijacijske energije po kilogramu) dok je na izlasku bila uvećana na 3.000. Prema nekim podacima, dovoljna apsorpcijska doza radijacije koja bi ubila čovjeka je oko 5 - 6 greja, međutim Bugorski je jedini primjer na Zemlji s iskustvom prolaska zrake brzine svjetlosti s tolikom koncentracijom radijacije. Lijeva strana lica, gdje je zraka prvo udarila natekla je do neprepoznatljivosti te je tek nakon nekoliko dana splasnula kada se mogao vidjeti točan dio lica gdje je zraka dotakla lice, spalila kožu, kost i dio mozga.

Živ, ali s ponekim problemom

Nakon nesreće, Bugorski je prevezen u kliniku pored Moskve gdje je promatran s očekivanjem smrti, međutim preživio je i doktorirao. Njegov intelektualni kapacitet ostao je nepromijenjen, ali mentalni umor se konstantno povećavao. Ulazna putanja zrake ubrzivača čestica bila je na lijevoj strani potiljka dok je izlazna bila pored lijeve nosnice što je s vremenom bio razlog odumiranja živaca lijeve strane lica što je u konačnici dovelo do djelomične paralize lica.

Također, više ne čuje na lijevo uho, međutim ostao je stalni neugodni zvuk koji ga prati i danas. Kako u svakoj nesreći ima tračak sreće, Bugorski je polovično još uvijek 36-godišnjak dok mu desna strana lica normalno stari, a prilikom razmišljanja i koncentriranja samo se jedna polovica čela nabora.

V.M.

Pročitajte više