Iva Balent osnovala firmu Srculence, u slobodno vrijeme nadzire RTL

Foto: Hina

UMJESTO Ive Balent vladin povjerenik postavio je Dubravku Jusić kao direktoricu marketinga Agrokora, no Todorićeva kći nije poslovno neaktivna.

8. svibnja osnovala je tvrtku Srculence na adresi Voćarska 53, gdje je njezina majka Vesna Todorić naslijedila stan. Srculence je registrirano za čitav niz aktivnosti od trgovine, poslovnog savjetovanja i promidžbe, preko prodaje nekretnina, energetskog certificiranja, turizma i cateringa, pružanja medijskih usluga, pa sve do usluga kreditiranja.

Todorić izgubio kontrolu, a Balent ponovo nadzire RTL

U vrijeme dok se dobavljači bore oko regresnih mjenica zanimljiv je podatak da je Srculence registrirano i za forfetiranje, odnosno otkupljivanje trgovačkih potraživanja izvoznika bez regresnih prava.

Balent je još uvijek i članica nadzornog odbora televizije RTL, 23. ožujka ponovno je izabrana. Bilo je to u vrijeme kada se znalo da Ivica Todorić gubi kontrolu nad kompanijom, Rusi su bili najavili da žele preuzeti upravljanje, no onda je aktiviran Lex Agrokor pa je ubrzo novi šef postao Ante Ramljak.

Todorićevoj kćeri je pozicija u nadzornom odboru potvrđena uoči raspada Agrokora, pa je nejasno čije interese Iva Balent tamo zastupa. Ne samo što Todorići više ne kontroliraju Agrokor, nego ta kompanija, barem formalno, nije više suvlasnik RTL-a.

Agrokor prodao vlasnički udio u RTL-u

Agrokor i Atlantic grupa osvojili su 2003. godine koncesiju za treću televizijsku mrežu zajedno s luksemburškom RTL grupom i imali su po 13 posto vlasničkog udjela u RTL Hrvatska. Nekoliko godina kasnije RTL-u je prijetio gubitak koncesije nakon što je otkriveno da je jedan od suvlasnika, Agrokor, istovremeno bio vlasnik reklamne agencije Unex i televizije RTL-a, što je protivno Zakonu o elektroničkim medijima.

Agencija za elektroničke medije je četiri godine tolerirala prekršaj i omogućavala RTL-u produljenje roka za usklađivanje vlasništva. Na kraju su ipak, u srpnju 2011., Agrokor i Atlantic izašli iz vlasništva gotovo u potpunosti prodavši svoj udio većinskom vlasniku RTL grupi. Pisalo se da su udjeli prodani po 42 milijuna kuna. No Atlantic je zadržao 0,01 posto vlasničkog udjela i mjesto u nadzornom odboru.


RTL na pitanje čije interese zastupa Balent: "Nemamo komentara"

Za razliku od njih, Agrokor nije zadržao ni simbolički vlasnički udio, ali jest mjesto u Nadzornom odboru. Tamo je godinama sjedio Ante Todorić, a 2015. na njegovo je mjesto došla Iva Balent, kći najvećeg oglašivača.

Koga ona danas predstavlja i za čije interese nadzire, ako Agrokor nema vlasništvo u RTL-u, a ni Todorići više ne upravljaju Agrokorom? Na ovo jednostavno pitanje iz RTL-a nismo uspjeli dobiti odgovor. "Nemamo komentara", kazala je Indexu Nataša Roksandić, glasnogovornica RTL Hrvatska.

Pročitajte više