PREDSJEDNIČKI IZBORI

Što Kolindin poraz znači za USKOK-ova optuženika Bandića?

Foto: Index/Pixsell/Igor Soban

DAN prije drugog kruga predsjedničkih izbora u glavnom gradu Hrvatske nije prošao u tihoj kontemplaciji građana o tome kome će dati svoj glas, već ga je obilježio prosvjed Zagrepčana na Trgu bana Jelačića. “Smeće, odlazi!” bila je ključna poruka prosvjednika koji su se okupili protiv dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji se proteklih mjeseci čini politički uzdrmanim kao nikad. 

>> Pogledajte kako tisuće Zagrepčana Bandiću viču: "Smeće, odlazi!"

Bandićevu slabost razotkrio je i poraz njegove favoritkinje na predsjedničkim izborima Kolinde Grabar-Kitarović koja je unatoč vidljivoj podršci gradonačelnika doživjela fijasko u Zagrebu, u kojemu je njen protukandidat Zoran Milanović u drugom krugu dobio 227 tisuća glasova, nasuprot Kolindinih 153 tisuće. 

Bandić se pokazao otrovnim za Kolindu

Kolinda i HDZ su očekivali da će Bandić na glasačka mjesta izvesti svoju mrežu glasača s kojima pobjeđuje na lokalnim izborima, no to se pokazalo pogrešnom procjenom. Baš suprotno, Kolindi je bliski savez s Bandićem, simbolom korupcije u Hrvata, najvjerojatnije naštetio. Svakako nije pomogla njezina izjava da će Bandiću nositi kolače u zatvor čak i ako bude osuđen za korupciju u jednom od više procesa koji se vode protiv njega, baš kao ni pjevanje na njegovom rođendanu. Višestruki USKOK-ov optuženik za Kolindu se pokazao otrovnim, umjesto da joj pomogne u osiguranju reizbora.

Bandića je proteklih tjedana ozbiljno uzdrmala i kandidatura Darija Juričana, filmskog dokumentarista koji o dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku snima film Kumek. Juričan je izveo nekoliko zabavnih vratolomija svojim preimenovanjem u Milana Bandića i sudskom bitkom koja je oko toga uslijedila, a onda zablistao u predsjedničkoj kampanji svojim satiričnim pristupom koji je direktno ciljao na Bandića. Na kraju je u prvom krugu uzeo desetak posto glasova u Zagrebu i, još važnije, ozbiljno iskidao živce aktualnom gradonačelniku koji se svakodnevno počeo izderavati na novinare.

Srušena fama o Bandićevoj mreži glasača u Zagrebu

Zbog svega toga Bandić se čini kao jedan od najvećih gubitnika predsjedničkih izbora, iako se ovaj put na njima nije natjecao. Srušena je fama o Bandićevoj mreži glasača u Zagrebu, a gradonačelnikova se podrška pokazala štetnom, a ne korisnom. 

Za komentar što rezultat predsjedničkih izbora znači za Milana Bandića obratili smo se zastupnicima u Gradskoj skupštini Tomislavu Tomaševiću i Renatu Peteku, vjerojatno najžešćim kritičarima Bandićeva modela vladavine Zagrebom, te profesoru Pravnog fakulteta Josipu Kregaru koji je svojedobno bio gradonačelnički protukandidat Bandiću i odlično poznaje odnose u zagrebačkoj gradskoj politici.

Tomašević: Nakon ovih izbora možemo uvesti kletvu "dabogda dobio Bandićevu izbornu podršku"

Tomašević ističe da je Bandić “postao simbol korupcije, bahatosti i lošeg upravljanja ne samo u Zagrebu već u cijeloj Hrvatskoj” i da “nakon ovih izbora možemo uvesti kletvu 'dabogda dobio Bandićevu izbornu podršku!'''

“Konačno u ovom mandatu Gradske skupštine Bandić ima žestoku oporbu koju su prepoznali i građani na subotnjem prosvjedu, struka je nikad glasnija protiv urbanih devastacija, a građani nikad motiviraniji da ga se makne s vlasti”, kaže neformalni lider Lijevog bloka u Gradskoj skupštini.

Tomašević smatra da je Bandić za Kolindu “pokušao mobilizirati birače, ali kad nije za sebe uspio na europskim izborima, kako će za Kolindu na predsjedničkim?” “Pa tad je dobio manje glasova u Zagrebu nego što je zaposlenih u gradskim poduzećima”, podsjeća.

Ima li zagrebačka opozicija plan?

Na koji bi način zagrebačka opozicija mogla iskoristiti ovo najnovije urušavanje javne moći Bandića, pitamo Tomaševića.

“Oporba treba dalje nastaviti u razotkrivanju Bandićevih muljaža i beskompromisnom stavu jer to očito daje rezultate”, smatra Tomašević.

Čini se da je odnos Bandića i HDZ-a ključan za opstanak gradonačelnika. Bandić sa svojim žetončićima drži većinu premijeru Andreju Plenkoviću u saboru, dok HDZ Bandiću drži većinu u Gradskoj skupštini uz nekadašnje opozicijske zastupnike koje je gradonačelnik kupio.

“Bandić je uspio kupiti oporbene zastupnike iz HSS-a, HSLS-a i Nezavisne liste Švaljek te tako spriječiti oporbenu inicijativu da izazovemo prijevremene izbore, ali građani jasno vide da se ostatak oporbe i dalje bori rukama i nogama. Budući da nemamo većinu u Skupštini, radili smo sve što je u našoj moći da se ključne odluke poput GUP-a odgode bliže parlamentarnim izborima pa neka HDZ odvaže koliku su cijenu spremni platiti za bespogovorno klimanje na Bandićeva zlostavljanja. Jučer im je prvi račun došao na naplatu. U nekom scenariju nije nemoguć ni raspad skupštinske većine pa i prijevremeni izbori za gradonačelnika, no potpuno sam uvjeren da je ovo zadnji Bandićev gradonačelnikov mandat, da će se prosvjedi građana pojačati i da će dolijati najkasnije na redovnim izborima za 17 mjeseci”, kaže Tomašević.

Petek: Bandić je Kolindu povukao u ambis

Gradski zastupnik Renato Petek ovako za Index tumači rezultat predsjedničkih izbora u Zagrebu: “Bandić je Kolindu u Zagrebu povukao u ambis rezultatskog neuspjeha. Konačno su jedni izbori dokazali ono što mnogi govore i pišu godinama - silne sumnje, afere, istrage, optužnice i suđenja postali su ogroman teret njemu i njegovim političkim partnerima. Prva je taj teret osjetila dosadašnja predsjednica pa vjerujem da sada više nitko neće olako posezati za Bandićevu potporu i time očekivati glasove iz Zagreba na pladnju. Smatram da je njegovo upravljanje Zagrebom izuzetno štetno i neproduktivno, a sada to očito smatra sve više i više ljudi.”

Petek smatra da Bandić nije prespavao drugi krug predsjedničkih izbora, već da je “pokušao sve jer je s druge strane bio Milanović, njegov veliki politički neprijatelj tijekom čijeg je premijerskog mandata Bandić bio uhićen”. Ipak, to nije bilo dovoljno za dobar Kolindin rezultat u Zagrebu.

“Pitanje je za jednu ozbiljnu analizu je li Bandić jučer ipak isporučio 'svojih' 150.000 glasova koje financira gradskim novcem kroz projekte, poslove i zapošljavanja već godinama, a da je u gradu opet zakazao HDZ? Naime, na prošlim lokalnim izborima 2017. HDZ-ovo biračko tijelo dijelom je podržalo Hasanbegovića i Brunu Esih, potom su prošle godine na europarlamentarnim izborima dijelom podržali Suvereniste, a sada u prvom krugu predsjedničkih Škoru”, ističe Petek.

Je li Bandić postao politički toksičan?

Pitali smo Josipa Kregara je li Bandić postao politički toksičan.

"To je evidentno već duže vrijeme. Čudim se onima koji su se priključili Bandiću, a ne vide da je jedna era završena. Kolinda to nije na vrijeme primijetila, kao ni oni njegovi žetončići. Kolindi Bandić nije trebao niti joj je pomogao. Po svemu sudeći, Bandić će se sada orijentirati na priključivanje pobjedniku, a pobjednik ovih izbora nije samo Zoran Milanović nego bi to mogao biti i Andrej Plenković, ako se konačno odluči obračunati s desnim krilom HDZ-a koje mu već dugo radi o glavi", rekao nam je Kregar.

Kregar smatra da Bandić nema moć mobilizirati ljude za predsjedničke izbore jer ju je potrošio da bi mobilizirao glasače kada su njemu osobno trebali. 

“Naime, Bandić računa na zaboravljivost građana Zagreba i da će sve moći nadoknaditi s nekoliko simboličkih uspjeha. On nije mogao sve svoje resurse dati Kolindi u podršci njenih predsjedničkih ambicija, ona nije bila njegov pravi izbor. Usprkos tome što mu je pjevala rođendansku čestitku i obećala da će mu nositi kolače u zatvor”, kaže Kregar.

Kregar: HDZ će nestati kao stranka u Zagrebu ako nastavi podržavati Bandića

Kregar smatra da HDZ mora u bližoj budućnosti uskratiti Bandiću podršku u Gradskoj skupštini, inače će kao stranka u Zagrebu posve propasti. “Ugled HDZ-a je potpuno srozan jer ne računaju se samo ogranci u gradskim četvrtima, nego će se na sljedećim izborima prvenstveno računati broj izašlih birača. Budući da su se počeli pojavljivati suvisli i organizirani protivnici Bandićeve vladavine Zagrebom, onda će to značiti da HDZ mora napustiti Bandića ako želi ostati imalo važan faktor u gradskoj politici”, ističe Kregar.

On smatra da je vidljiv rast spontanog otpora Bandiću, u čemu je ključnu ulogu odigrao Dario Juričan koji je “objasnio građanima kako funkcionira trenutni tip vladavine Zagrebom”, ali da je to zasad mozaik koji se slaže, no ne i jasan plan.

Zato pitamo Kregara što bi bio taj jasan plan lijevo-liberalne opozicije u Zagrebu koji bi konačno došao do rušenja Bandića s gradonačelničke dužnosti.

Opozicija se mora ujediniti ako želi srušiti Bandića

“Prije svega, trebaju se zaboraviti osobne taštine i ujediniti u front koji bi ponudio modernizaciju Zagreba u svakom detalju, od upravljanja Holdingom do pozicioniranja Zagreba kao kulturne metropole ovog dijela Europe. Pa mi i danas kao najvažniju sportsku manifestaciju u Zagrebu imamo Snježnu kraljicu, odnosno skijanje, i to na mjestu gdje snijega nema. To puno košta i ne donosi neku korist. Takav tip upravljanja Zagrebom mora se promijeniti, a to je moguće samo zajedničkom snagom protivnika takve vlasti”, odgovara Kregar.

S time se slaže i Petek.

“Ključno je povezivanje i dogovor svih značajnih oporbenih snaga te pronalazak najboljeg protukandidata Bandiću. No važna je većina i u Gradskoj skupštini i treba planirati da se ne gube glasovi. Oporba sada samo povremeno ozbiljno i efikasno surađuje. Ako se ne dogodi nešto izvanredno, redovni su izbori u svibnju sljedeće godine i to će biti velika šansa da se Bandića pošalje u političku mirovinu, pa vjerujem da će doći do potrebne iskrene suradnje najvažnijih političkih sudionika u Zagrebu oko tog cilja”, kaže ovaj gradski zastupnik.

Odnos HDZ-a i Bandića na lokalnoj i nacionalnoj razini

On se osvrnuo i na stanje u zagrebačkom HDZ-u i kako na rezultate te stranke u Zagrebu utječe koalicija s Bandićem na nacionalnoj i lokalnoj razini.

“Obično na nacionalnoj razini HDZ 'jede' manje partnere i oni nestaju, a sada u Zagrebu, uz rezultate europarlamentarnih i predsjedničkih izbora HDZ mora ozbiljno razmisliti i procijeniti koliko im Bandić šteti. Posljednjih mjeseci mogli smo čuti disonantne tonove iz dijelova HDZ-a o toj koaliciji u Gradu, a vjerujem da će se sada oni pojačati jer Bandić i njegovi žetončići više nisu potrebni HDZ-u u saboru jer smo ušli u zadnju godinu mandata te više nema velikih i ključnih odluka. S druge strane HDZ u Zagrebu, zbog višegodišnje kadrovske politike i slabosti stranke, bez Bandića nema šansu biti na vlasti. Vjerujem da će se sada u HDZ-ovim WhatsApp grupama sve više spominjati i Bandićevo ime u kontekstu 'puštanja niz Savu', tj. mogućeg raskida te koalicije ili prestanka pružanja ruke suradnje za brojne gradske odluke te potencijalne zaštite s državne razine. Hoće li to imati učinka, vidjet ćemo već za mjesec dana prilikom usvajanja problematičnog GUP-a”, objašnjava Petek.

Predstoji velika borba za Zagreb

Na kraju pitamo Kregara da se usudi predvidjeti hoće li Bandić izgubiti sljedeće izbore ili će završiti u zatvoru pa će tako doći kraju njegova vladavina Zagrebom. On nudi treću opciju.

“Možda će Bandić zaključiti da je njemu najpametnije povući se i biti bolestan”, kaže Kregar koji smatra da će Bandić, kada dođe taj trenutak, mirno napustiti vlast, ali da će “biti velika borba da do tog trenutka dođemo”.

Čini se da su rezultati predsjedničkih izbora i indirektni Bandićev debakl na njima jedan od ključnih koraka u tom smjeru. Kolinda bi se s odgodom mogla Bandiću "zahvaliti" za njegovu podršku na isti način na koji je ona imala koristi od njegove - gubitkom vlasti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više