što nakon ratifikacije ugovora o krškom u slovenskom parlamentu

Što za hrvatsku stranu znači večerašnja ratifikacija ugovora o Nuklearnoj elektrani Krško u slovenskom parlamentu i što će biti s njegovim stupanjem na snagu, za sada još nije posve jasno, a ovisit će o daljnjim postupcima Hrvatskog sabora.

Naime, Hrvatski bi sabor, koji sutra započinje svoju sjednicu, na dnevnom redu trebao imati i prijedlog HSLS-a o stavljanju van snage zakona kojim je hrvatski parlament u srpnju prošle godine ratificirao ugovor o nuklearci.

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša zatražio je od hrvatske Vlade i da povuče diplomatsku notu kojom je u kolovozu prošle godine slovenska strana izviještena o ratifikaciji sporazuma.

Prema Ugovoru, on bi stupio na snagu danom primitka zadnje pisane obavijesti diplomatskim putem da su ispunjeni svi uvjeti prema zakonodavstvu dviju zemalja potrebnih za njegovo stupanje na snagu.

U Ministarstvu vanjskih poslova službeno nije bilo moguće dobiti točnu informaciju kako je i u kojoj formi slovenska strana izviještena o ratifikaciji ugovora u Hrvatskom saboru.

No, u Vladinu Uredu za odnose s javnošću potvrdili su danas da je u kolovozu slovenskoj strani upućena nota u kojoj je ona izviještena o ratifikaciji ugovora u Saboru, ali i upozorena na zaključak po kojemu će Sabor, u slučaju da se do 1. siječnja 2003. ne steknu uvjeti da Ugovor stupi na snagu, ´razmotriti stavljanje Zakona izvan snage´.

Slovenski ministar za okoliš Janez Kopač nakon večerašnje izglasavanja ratifikacije u slovenskom parlamentu izjavio je da je time za Sloveniju otklonjenja opasnost od prijedloga za predarbitražni postupak koji je krajem siječnja ove godine pokrenula Hrvatska elektroprivreda kako ne bi došlo do zastare za međunarodnu arbitražu. ´Da sporazum nismo ratificirali otpočeo bi postupak arbitraže koji je dug i skup i s neizvjesnim ishodom. Toga se toliko ne bih bojao koliko se bojim još uvijek otvorene tužbe na zagrebačkom (Trgovačkom) sudu za neisporučenu električnu energiju od 1998. do sada´, izjavio je Kopač za slovenske medije.

Ugovor o nuklearci hrvatska i slovenska strana potpisale su krajem 2001. godine, a on je, nakon ratifikacije, trebao stupiti na snagu 1. srpnja 2002.

Hrvatski je sabor ugovor ratificirao 3. srpnja 2002., ali slovenska strana, zbog protivljenja lokalne zajednice, o ratifikaciji je odlučivala tek danas.

Pročitajte više