Što nam to sprema Plenković? Više povlastica veteranima, više moći lokalnim šerifima

Foto: Index/FaH

IDUĆI tjedan trebala bi započeti javna rasprava o Zakonu o lokalnoj samoupravi kojim se, pojednostavljeno rečeno, od mogućeg preuranjenog gubitka vlasti spašavaju lokalni čelnici.

HDZ će zakonskim izmjenama spriječiti rušenje načelnika, gradonačelnika i župana neizglasavanjem proračuna, što će dovesti do umanjivanja ovlasti lokalnih, odnosno, gradskih i županijskih vijeća. Ove izmjene u Plenkovićevoj stranci tumače kao želju da se izbjegne niz prijevremenih izbora.

Jačanje lokalnih šerifa i udar na demokraciju

Vodeći stručnjak za javnu upravu, profesor Ivan Koprić, u više je navrata upozoravao da izmjene koje traži HDZ predstavljaju ozbiljan otklon od demokratskih standarda. Nije mu uvjerljiv argument da bi postojećim zakonom došlo do masovnog rušenja gradonačelnika, kao ni onaj da lokalni čelnici imaju veći legitimitet od gradskih vijeća i županijskih skupština.

Kao bolje rješenje u slučaju nedonošenja proračuna, Koprić smatra financiranje u okviru prošlogodišnjeg proračuna ili uvođenje tijela sastavljenog od lokane vlasti i opozicije koje bi posredovalo u slučaju sukoba oko proračuna.

Među najavljenim izmjenama koje priprema ministar uprave, Lovro Kuščević, spominje se i ograničavanje broja mandata, navodno na dva, gradonačelnicima, načelnicima i županima. Tek treba vidjeti hoće li ministar, koji je i sam bio tri puta biran za načelnika općine Nerežišće, dobiti potporu svoje stranke za takvo ograničenje. Javna rasprava trajat će između petnaest i mjesec dana, nakon čega će zakon usvojiti vlada i poslati u parlament.

Za novi braniteljski zakon - pola milijarde kuna u dvije godine

Niz je zakona vlada već usvojila i oni trebaju biti izglasani u saboru u rujnu. Takav je i novi braniteljski zakon, koji donosi nove povlastice ratnim veteranima. To će proračun, odnosno porezne obveznike, samo u 2018. i 2019. godini stajati više od pola milijarde kuna - 528 milijuna kuna. 

Uvodi se tako naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu. Visina naknade ovist će o duljini staža u borbenom sektoru.

Od 1. rujna ukida se smanjenje za deset posto mirovina ostvarenih po posebnim propisima, a planira se i ukidanje Registra branitelja koji je uvela SDP-ova vlada. Umjesto njega ustanovit će se Evidencija hrvatskih branitelja, koja više neće biti javna. HDZ-ova vlada povisuje iznos najniže braniteljske mirovine i snižava dobnu granicu za odlazak branitelja u starosnu mirovinu. I snižavanje dobne granice ovisit će o duljini boravka branitelja u borbenom sektoru.

Branitelji će postati u - 2017. godini

Obzirom na trošak i ukupnu situaciju u državi, ovaj je zakon poprilično problematičan jer 22 godine nakon završetka Domovinskog rata veterani ne predstavljaju najugroženiji dio populacije. A njegov najsporniji dio jest ponovno otvaranje mogućnosti onima koji još nemaju braniteljski status da ga dobiju. Plenkovićeva vlada, koja se hvalila da je okrenuta reformama, zainteresiranima omogućuje da ponovo pokrenu postupak za dobivanje braniteljskog statusa na temelju liječničke dokumentacije, iako je rok za tu prijavu istekao još davne 2006. godine.

Jedanaest godina nakon konačnog zaustavljanja rasta broja branitelja i 22 godine nakon akcije Oluje s kojom je okončan rat, otvara se mogućnost vala novootkrivenih branitelja s novim povlasticima koje će trebati financirati i to, naravno, iz naših džepova.

Pročitajte više