Što nas točno čeka u Europskoj uniji?

PDV - Ukida se nulta stopa PDV-a što može u konačnici značiti poskupljenje kruha, mlijeka i knjiga. Rast PDV-a samo je jedan od faktora povećanja cijene, a Vlada intervencijama na tržištu može zaustaviti rast.

POVRAT PDV-a - S ulaskom u Europsku uniju nema više povrata PDV na granici nakon kupnje primjerice u Italiji. 

CARINA - Nema više carinske kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj.

GRANIČNA KONTROLA - Ostaje i nekoliko godina nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sve dok se ne steknu potrebni uvjeti za ulazak u Schengenski prostor.

POREZI - Prag za registraciju poreznih obveznika PDV-a u Hrvatskoj, koji sada iznosi 85.000 kn, u EU može biti oko 255.000 kuna. To znači da fizičke i pravne osobe neće biti podložne plaćanju PDV-a ispod tog iznosa.

EUROPARLAMENT - Hrvatska će imati 12 zastupnika, a parlament trenutno ima 736 zastupnika. Mandat zastupnika traje 5 godina.

RADNE DOZVOLE - Hrvatski građani moći će se zapošljavati u državama Europske unije bez radnih dozvola.

KOLINJE - I dalje će se moći obavljati kolinje, ali i pečenje rakije te pripremati kulen, sir i vrhnje. No samo za osobne potrebe.

PRODAJA NEKRETNINA- Stranci su mogli i do sada kupovati nekretnine u Hrvatskoj, no ulaskom u EU i ta će procedura biti pojednostavljena.

REGISTRACIJA TRADICIONALNIH PROIZVODA - U roku od 12 mjeseci od dana pristupanja EU mogu se registrirati i zaštititi poljoprivredni i prehrambeni proizvode koji su već registrirani i zaštićeni na nacionalnoj razni oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog ugleda.

ŠKOLSTVO  - Kao državljani Europske unije, hrvatski će studenti kao i državljani one države u kojoj odluče studirati ili biti oslobođeni plaćanja školarine ili će plaćati jednake školarine.


RIBOLOV - Mali ribari do 31. prosinca 2014. moraju odlučiti hoće li se preusmjeriti na gospodarski ili rekreacijski ribolov.

MIROVINE - Mirovinski sustav je u isključivoj nadležnosti svake države članice EU. Sustav se ne bi trebao mijenjati.

ZDRAVSTVO
- Visina izdataka za zdravstvene usluge utvrđuje se na nacionalnoj razini i nije povezana s članstvom u Europskoj uniji, no Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izdavat će osiguranicima Europsku karticu zdravstvenog osiguranja za potrebe korištenja zdravstvene zaštite u svim državama članicama Europske unije.

VOZAČKE DOZVOLE - Naše su vozačke dozvole već podacima usklađene s EU no do 2013. godine bit će EU vozačke na kartici pa će se morati mijenjati. Kao i kod svake promjene dokumenata, trošak će snositi sami građani.

TELEFONIRANJE - Cijene telefonskih poziva preko mobitela iz inozemstva (roaming) bit će niže.

AUTOMOBILI - Čekaju nas jeftiniji redovni servisi koji će se moći obaviti i kod servisera izvan ovlaštene mreže. Autogume također će biti jeftinije.

ISPLATA NOVCA Ako se na bankomatima unutar EU podižu euri, naknada ne smije biti viša od one koju bi građanin EU platio u matičnoj zemlji.

Pročitajte više