Što Reiner uopće izvodi s tim viteštvom?

Foto: Hina/Pixsell/Igor Kralj

ŽELJKO Reiner proglašen je vitezom.


Potpredsjednik Hrvatskog sabora i vrlo visoko pozicionirani nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, proglašen je vitezom u zagrebačkoj katedrali.

>> FOTO Reiner je upravo imenovan vitezom, evo kako je to izgledalo

U 2017. godini, Željko Reiner, u javnosti možda najpoznatiji po žurnom pretjecanju kolone na Bregani s upaljenim rotirkama, kako bi što prije stigao na skijanje; postao je hrvatskim vitezom Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog.

"Velika čast"

Devetorica muškaraca, prigodno odjevena u bijele haljine s izvezenim crvenim križevima, okupila su se u subotu u gotičkoj katedrali kako bi kleknuli pred Velikog meštra i poljubili mu prsten pečatnjak. Prije toga, Veliki meštar je zamahnuo mačem preko njihovih ramena.

Reiner je nakon oviteženja položio vijenac na Tuđmanov grob, a onda se povjerio novinarima kako mu je čin viteza velika čast ali i doživotna obaveza pružanja potpore kršćanima u Svetoj zemlji i drugdje gdje im je ona potrebna.

"To je velika čast, naravno da je čovjeku u tom trenutku srce puno", kazao je Reiner.

>> Reiner na Tuđmanovom grobu objasnio što je radio zadnje tri godine da bi postao vitez

Doživotna obveza


Istaknuo je kako je proces koji je prethodio proglašenju trajao tri godine, tijekom kojih je zajedno s drugim pristupnicima jednom mjesečno prolazio vježbe duhovne obnove te je u nekoliko navrata na po dva do tri dana odlazio u samostan. Nije poznato jesu li se periodični odlasci u samostan poklapali sa smjenama u Saboru.

Rekao je kako je titula viteza također i jedna velika obaveza, i to doživotna. "Dali smo određene zavjete i (prihvatili) obaveze kojih se moramo pridržavati", rekao je Reiner.

Međutim, ne bi bio nikakav problem što se nekolicina dokonih muškaraca voli igrati srednjeg vijeka u crkvama subotom, da neki od tih ljudi ne predstavljaju zakonodavnu vlast u Hrvatskoj. I to najvišu instancu zakonodavne vlasti.

Papinski red

Naime, Red Svetoga Groba u Jeruzalemu ili Vitezovi Svetoga Groba u Jeruzalemu, rimokatolički je papinski viteški red kojeg su izvorno osnovali augustinski Regularni kanonici Svetoga Groba u Bazilici svetoga groba u Jeruzalemu.
 
Od 1945. godine Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu ima status pravne osobe u kanonskom pravu, te stoji pod izravnom zaštitom pape koji osobno imenuje Velikog meštra. Trenutni kardinal i Veliki meštar je Edwin Frederick O'Brien, isti onaj kojemu je Reiner ljubio prsten.

Sekularna država?

Problem nastaje kad se potpredsjednik Hrvatskog sabora, dakle osoba koja je izravno uključena u donošenje zakona koji određuju smjer cijele Hrvatske, tri godine priprema i zaključava u samostane kako bi se svrstao u papine podanike.

Željko Reiner je u subotu kleknuo i poljubio prsten Velikom meštru, simbolizirajući svoju odanost. Veliki meštar odan je papi, što znači da se Reiner "doživotno obvezao" na služenje posljednjem apsolutnom monarhu u Europi.

Hrvatska je, barem na papiru, sekularna država, što znači da bi u Hrvatskoj vjerske zajednice i država morale biti odvojena. Ostaje nejasno zbog čega se onda potpredsjednik Sabora sekularne države doživotno obvezuje na služenje vjerskom vođi u tisuću godina starom vjerskom redu. Osim toga, Željko Reiner, odnedavno vitez Željko Reiner, odsad je pod izravnom zaštitom pape.


 

Pročitajte više