Što s tekućim i deviznim računom pri uvođenju eura? Evo što kaže Milun

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

MATEMATIČAR Toni Milun na svojoj je internetskoj stranici omogućio korisnicima koji imaju nedoumica vezanih za euro da ga pitaju sve što ih zanima.

Građani na Milunovoj stranici mogu dobiti odgovore na pitanja poput kako će euro utjecati na građane, hoće li plaća porasti, hoće li zbog eura građani skuplje plaćati proizvode itd. 

Što napraviti s deviznim računom?

Matematičar je za N1 rekao zbog čega mu se građani najviše javljaju te što ih najviše brine kada se radi o uvođenju eura.

"Najviše ih zanima moraju li ići u banku, što se tu mijenja, što će biti s računima, kreditima… Dobili su mailove obavijesti od banaka, ali su oni jako dugački i građani ih u pravilu ne čitaju. To će sve ići automatizmom, kune će se pretvarati u euro po fiksnom tečaju bez ikakve naknade. Tekući kunski račun će se automatski prebaciti u eurski", rekao je Milun za N1.

Potom je objasnio što učiniti s deviznim računom. Matematičar ističe da je njegov devizni račun služio samo za eure, pa će ga zatvoriti jer mu ne trebaju dva računa u eurima.

"Građani mogu zatvoriti devizni račun ako im je služio samo za eure i ako im banka naplaćuje naknadu za vođenje deviznog računa. To mogu napraviti besplatno do 1. ožujka 2023. Ali, ako im devizni treba za dolare ili neku treću valutu, onda ga ipak trebaju ostaviti", naveo je Milun.

"U posljednje vrijeme se na eurima moglo zaraditi"

Milun je zamijetio da je u zadnje vrijeme bila pomama za eurima u mjenjačnicama pa se na njima moglo zaraditi. Objasnio je i kako.

"Kupovni tečaj bio je toliko visok, čak 7.60, pa se isplatilo zamijeniti eure u kune i potom kune staviti na račun. Ako ste imali viška 1000 eura u gotovini, u mjenjačnici ste ih mogli zamijeniti za kune i položiti na račun. To bi se u siječnju konvertiralo u eure po fiksnom tečaju 7.5345 i za njih biste dobili 1008.69 eura. Tečaj je ipak sada malo pao", rekao je Milun za N1.

Pročitajte više