Što se događa u Bahmutu?

Foto: Profimedia, EPA

UKRAJINA je danas objavila da njezine snage još uvijek napreduju na bokovima razorenog Bahmuta unatoč smanjenom "intenzitetu" kretanja, dok zapadni analitičari tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini.  Rusija je objavila u subotu da je zauzela Bahmut, ali ukrajinski dužnosnici tvrde da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju mali dio grada. 

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar ponovila je u ponedjeljak da Ukrajina ima malo uporište u samom gradu. "Našim bočnim kretanjem - prema sjeveru i jugu - uspijevamo uništiti neprijatelja", rekla je Maliar za televiziju. "Naše oružane snage su svojim bočnim kretanjem i zauzimanjem pojedinih uzvisina uvelike otežale neprijatelju zadržavanje u samom gradu", dodala je. 

"Još uvijek napredujemo, ali nešto slabijim intenzitetom. Kad je riječ o sjeveru, tamo se puno manje aktivno djeluje. Kad je riječ o jugu, mi napredujemo, a obrana Bahmuta kao grada je u potpunosti ispunila svoj vojni cilj", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

"U rovovima sam. Učvrstili smo se na položajima koje je nekada držala Rusija. Oko nas je mnogo mrtvih Rusa", napisao je Jurij, vojnik 5. samostalne jurišne brigade ukrajinske vojske, u tekstualnoj poruci s položaja južno od Bahmuta, u blizini sela Kliščivka. Ukrajina još uvijek drži dijelove grada, uključujući područje oko onoga što je postalo posljednje ukrajinsko uporište: uništena skulptura sovjetskog borbenog zrakoplova MiG, piše The Washington Post.

Oleksandr Sirski, ukrajinski vojni zapovjednik koji je u nedjelju iznenada posjetio prve crte bojišnice, priznao je da Ukrajina kontrolira samo mali dio Bahmuta, ali je rekao da je novi cilj taktički okružiti grad.

 

Uništen grad

Grad na sjeveroistoku regije Donjeck imao je oko 70.000 stanovnika prije nego što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Od tada je desetkovan, pogođen vjerojatno najžešćim borbama u ovom ratu, dok su ruske trupe i plaćenici iz Wagnerove grupe, sastavljene uglavnom od oslobođenih ruskih zatvorenika, osvajale blok po blok.

U subotu je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin ustvrdio da su njegove snage napokon zauzele cijeli grad, a Kremlj je objavio izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojoj je pohvalio oslobađanje grada, nazivajući ga sovjetsko-ruskim imenom Artjomovsk. Ukrajina je odbacila njihove tvrdnje. Potpuno osvajanje grada bila bi rijetka pobjeda za Moskvu, koja se od prvih dana rata mučila da ostvari jasne i nedvojbene pobjede.

No, ruska strana bila je opterećena unutarnjim razlikama oko Bahmuta, a Prigožin je uputio niz javnih kritika svojim kolegama iz redovne ruske vojske zbog načina na koji su postupili u napadu. Ukrajinske snage uspjele su iskoristiti te razlike kako bi zadržale neprijatelja koji ih brojčano nadmašuje. Stanislav Bunjatov (22), vojnik 24. samostalne jurišne bojne koji je ranjen u srijedu u borbama u blizini sela Kliščijivka i Ivanivske, kaže da je njegova jedinica bila u stanju napadati u razdoblju kada su Wagnerove plaćenike zamjenjivali ruski vojnici.

"Nisu bili spremni za nas", rekao je Bunjatov, koji se u gradu Dnjipru oporavlja od ozljede uzrokovane šrapnelima granate.

"Bahmut je gotov"

Izvještaji o ukrajinskom uspjehu izvan Bahmuta u suprotnosti su s pričama o nazadovanju u gradu. Na cestama za Časiv Jar, grad zapadno od Bahmuta koji služi kao baza za ukrajinske snage, neki su vojnici ponudili pesimistične poglede na bitku za grad. "Bahmut je gotov", rekao je u nedjelju 47-godišnji vojnik 24. brigade. Rekao je da je dan ranije bio u gradu.

Postoje izvješća o ukrajinskom napredovanju u obližnjim područjima, a zapovjednici su 9. svibnja - na Dan pobjede u Rusiji - objavili da su zauzeli nekoliko četvornih kilometara teritorija na jugu grada. Dužnosnici su to opisali kao strateški potez.

Takvo napredovanje otežava neprijatelju da ostane u Bahmutu, napisala je Maljar na Telegramu u nedjelju, misleći na zauzimanje uzvisina izvan grada.

Borba za Bahmut zbunila je neke analitičare, koji su je opisali kao strateški irelevantnu za ishod rata. Ukrajina trenutno priprema dugoočekivanu proljetnu protuofenzivu u kojoj se nada probiti rusku obranu na barem jednom dijelu linije bojišnice. Ako su ruske snage vezane u Bahmutu, tvrde neki, to bi moglo naštetiti njihovoj spremnosti drugdje.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju u Hirošimi da je Rusija pretrpjela više od 100.000 žrtava u Bahmutu, što je zapanjujuća brojka ako je točna. Teškoće Rusije u držanju grada mogle bi biti pojačane Prigožinovom tvrdnjom da namjerava povući Wagnerove borce iz grada. 

Važna simbolička pobjeda Rusije

Rusko zauzimanje Bahmuta bio bi snažan simbolički uspjeh za Moskvu. Bio bi to prvi ukrajinski grad koji je Rusija zauzela od Lisičanska prošlog ljeta i velika prepreka za Kijev, koji je potrošio dragocjeno streljivo i poslao neke od svojih najsposobnijih snaga da pokušaju osujetiti razorni višemjesečni napad na grad. Vjeruje se da su tisuće vojnika s obje strane ubijene u gotovo godinu dana intenzivnih borbi.

Ali grad je sada u ruševinama, a njegova kontrola ne bi nužno pomogla Moskvi prema njenom većem cilju - osvajanju cijele istočne regije Donbasa - sada kada su ukrajinske trupe iscrpile ruske snage i probile njihovu obranu u nekim područjima oko grada.

Sad kad je Rusija naizgled zauzela grad, mora ga zadržati, piše New York Times.

Ukrajina, međutim, planira otežati zadržavanje grada topništvom na ruske snage koje okupiraju Bahmut, tvrde ukrajinski dužnosnici. Vojni analitičari kažu da bi, ako Moskva nastavi slati pojačanje za obranu grada, to moglo oslabiti njezinu sposobnost da zadrži širu protuofenzivu, za koju Ukrajina tvrdi da će je uskoro započeti.

Što dalje?

Procjena britanske obrambene obavještajne službe je da je Moskva prerasporedila "do nekoliko bataljuna kako bi pojačala" svoje snage u Bahmutu. Još uvijek nije potpuno jasno koliki dio grada ukrajinske snage još drže i hoće li se ruska pojačanja raspoređena prema Bahmutu rotirati kako bi zamijenila Wagnerove trupe ili ojačala rusku obranu na periferiji grada.

Ukrajinska vojska je jučer rekla da još uvijek drži nekoliko zgrada na zapadu grada. Čak i kad su se kijevske snage povlačile iz borbi blok po blok, dovukle su pojačanja da podupru pozadinske položaje, osiguravajući ceste i linije opskrbe zapadno od Bahmuta. Usredotočili su se na napad na ruske položaje sjeverno i južno od grada. Bitka 6. svibnja probila je ruske linije južno od sela Ivanivske i natjerala ruske vojnike na neorganizirano povlačenje.

Ako ukrajinske snage nastave svoj protunapad, to bi stavilo Rusiju u defenzivu preko gotovo cijele crte bojišnice, koja se proteže stotinama kilometara.  Ukrajinska vojska je jučer priopćila da je tijekom noći pokrenula napad na lučki grad Berdjansk koji su okupirali Rusi, što je posljednji pokušaj ciljanja okupiranog teritorija na jugu zemlje uoči očekivane ukrajinske protuofenzive. Vladimir Rogov, ruski okupacijski dužnosnik, rekao je da je projektil pao na periferiju grada, ali da nije bilo žrtava, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Ukrajinski zapovjednici rekli su da je njihov cilj sve vrijeme u Bahmutu bio obuzdati rusku vojsku u dugotrajnoj borbi, ubiti što je više moguće njenih vojnika i kupiti vrijeme Ukrajini da se pripremi i naoruža - zapadnim oružjem - za širu protuofenzivu.

Rusko zauzimanje Bahmuta "zapravo neće značiti ništa", rekao je pukovnik Serhij Hrabski, komentator za ukrajinske medije. “Rusi su iscrpili svoje ofenzivne sposobnosti i zato tako očajnički izjavljuju da su zauzeli Bahmut.”

Iako su Ukrajinci nastojali umanjiti uspjehe Rusije, ruski državni mediji jučer su slavili navodno zauzimanje Bahmuta. Segment u vodećim jutarnjim vijestima usporedio je bitku za Bahmut s velikim pobjedama Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. Prikazan je ruski borac koji je rekao osjeća vjerojatno iste emocije kao njihovi djedovi u Berlinu kad su ruske snage napadale grad na kraju Drugog svjetskog rata.

Voditelj je izjavio: "Misija obavljena."

Pročitajte više