Što se dogodilo s uplakanom curicom s potresne fotografije godine?

Foto: EPA, Getty images

YANELA Sanchez, djevojčica iz Hondurasa, prešla je sa svojom majkom Sandrom meksičko-američku granicu u noći 12. lipnja prošle godine, u dolini Rio Grande. Američka granična policija odmah ih je uhvatila. No s policajcima iz Texasa je bio fotograf.

>> Fotografija uplakane djevojčice na američkoj granici osvojila prestižnu nagradu

Fotografija koju je John Moore, fotograf Getty Imagesa, te noći snimio, sada je postala fotografija godine u izboru renomirane međunarodne organizacije World Press Photo. Ta je fotografija lani obišla svijet i postala simbol okrutne politike administracije Donalda Trumpa prema djeci ilegalnih migranata i tražitelja azila iz Srednje Amerike koji dolaze u SAD.

Časopis Time objavio je montažu s malom Yanelom i Trumpom na svojoj naslovnici, uz znakovit naslov: "Dobrodošla u Ameriku."

Kao i ostali migranti iz skupine s kojom je putovala, Sandra je sa svojom kćeri htjela zatražiti azil pri ulasku u SAD. Većina skupine bili su žene i djeca. 

>> Pogledajte vrhunsku naslovnicu Timea: "Dobro došli u Ameriku"

Samo jedno privođenje u nizu - ali ovo je fotografirano

"Vidio sam strah na njihovim licima, u njihovim očima", rekao je Moore u intervjuu američkom državnom javnom radiju ubrzo nakon što je objavio svoju fotografiju.

U trenutku kad su službenici tražili njihova imena, Moore je uočio Sandru Sanchez i njezinu malu djevojčicu koja je počela jecati kada ju je njezina mama spustila kako bi je granični policajci mogli pregledati. "Taj kratki trenutak razdvajanja između majke i kćeri, mogao sam ga osjetiti sam, kao roditelj mladog djeteta", rekao je u intervjuu za radio u Austinu, Texas.

"Spustio sam se na koljena i uspio snimiti nekoliko fotografija tog trenutka", rekao je Moore koji već deset godina pokriva američko-meksičku granicu. Kako piše američki portal Quartz, Moore je dokumentirao nasilje i siromaštvo koje tjera stanovnike Srednje Amerike da bježe iz svojih zemalja, pratio ih je na njihovom putovanju do meksičko-američke granice, a pratio je i američke granične policajce dok su privodili migrante pri ilegalnom prelasku granice. 

>> Odvajaju djecu od majki i trpaju ih u logore. Što se to dogodilo s Amerikom?

Na ceremoniji dodjele nagrada World Press Photoa u Amsterdamu, Moore je za AFP rekao: "Htio sam ispričati drukčiju priču. Za mene je to bila prilika da prikažem pogled na čovječanstvo koji se često ogleda samo u statistici."

"Mislim da ova, imigracijska pitanja, ne odjekuju samo u SAD-u, već i diljem svijeta", rekao je 51-godišnji Moore obraćajući se stotinama uzvanika na dodjeli nagrade. 

"Ona vam odmah govori toliko mnogo o priči. I u isto vrijeme, čini da se osjećate tako povezani s njom. Ova slika pokazuje drukčiju vrstu nasilja koja je psihološka", ocijenila je članica žirija i fotoreporterka Alice Martins u izjavi o fotografiji godine. 

Yanela na kraju ipak nije razdvojena od majke, žive zajedno u Washingtonu

Iako je fotografija izazvala bijes i zgroženost dobrog dijela američke i svjetske javnosti zbog politike razdvajanja tisuća djece migranata od njihovih roditelja, kako je kasnije otkriveno, Yanela i njena majka ipak nisu bile razdvojene. Otac male Yanele je, naime, za Daily Mail rekao kako su njegova supruga i kći bile zatvorene zajedno nakon što su uhićene na granici. 

To je poslužilo Trumpovim pristašama da viralnu fotografiju cinično odbace kao "lažne vijesti", baš kao što je i Trump toliko puta napravio za vijesti koje mu ne idu u prilog. No Moore nije u trenutku kad je snimio fotografiju mogao znati hoće li mala Yanela biti razdvojena od majke i poslana u posebni logor za djecu migrante u pustinji - kao i tolika djeca dotad - ili neće. Moore je stoga u opisu fotografije i naveo da su "tražitelji azila splavom prešli Rio Grande iz Meksika, nakon čega su ih priveli agenti Američke granične patrole prije nego će ih poslati u centar za procesiranje na moguće razdvajanje".

"Najbolje što možemo (...) je fotografirati pošteno i opisati fotografiju točno. Naše fotografije nekad dobiju vlastiti život nakon toga. Kao fotonovinari, ne možemo uvijek kontrolirati narativ", komentirao je Moore.

Moore se, kako javlja Quartz, u veljači ove godine ponovo susreo sa Sandrom i Yanelom, koje sada žive zajedno u Washingtonu dok čekaju datum svog ročišta na imigracijskom sudu. Kao što se vidi na fotografijama koje je snimio, priča uplakane migrantske djevojčice ipak ima sretan kraj - barem zasad.

Pročitajte više