Što se to jučer dogodilo u Živom zidu?

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

U SAMO nekoliko sati Živi zid se naočigled cijele Hrvatske doveo praktički do raspada. U naletima informacija Ivan Vilibor Sinčić je objavio kako odlazi u Europski parlament i usput pripomenuo kako suspendira Branimira Bunjca. Praktički odmah nakon njegove presice na adrese brojnih redakcija stigla je snimka Bunjca koji se unosi u lice drugom članu stranke. Nije prošlo ni sat vremena, a već je Pernar postavio ultimatum Vladimiri Palfi, poručivši kako će izaći iz stranke ako se Bunjca izbaci iz sabora. 

Teško je bilo u stvarnom vremenu pratiti iznenadnu navalu vijesti iz stranke koja je donedavno bojkotirala medije. 

Krenimo ispočetka.

Što se dogodilo u Živom zidu?

Nakon nekoliko dana rasprave, vrh Živog zida konačno je odlučio tko će s njihove listi otići u Bruxelles. Stranka je odlučila ne davati izjave novinarima i to zbog, kako tvrde, lošeg medijskog tretmana njihove kandidacijske liste tijekom predizborne kampanje za europske izbore.

Nakon izbora na kojima ipak nisu ostvarili željeni rezultat našli su se na organizacijskoj prekretnici. Tihomir Lukanić, glavni tajnik stranke, već je zbog toga podnio ostavku, ali se u međuvremenu predomislio i povukao je.

Nije trebalo dugo čekati. Danas u 16:30 Ivan Vilibor Sinčić, okružen najbližim članovima, uključujući Ivana Pernara, objavio je kako on ide u Europski parlament. Također, obavijestio je medije kako je suspendirao Branimira Bunjca jer Lukaniću nije htio prepustiti mjesto u Bruxellesu.

Suspenzija Bunjca

"Na samom početku konstatirat ću da je prije izbora dogovorena strategija da nitko od saborskih zastupnika ne ide u parlament. To je bio dogovor, tako je bila složena lista, takva je bila kampanja, tako je bilo komunicirano prema javnosti. Međutim, dogodilo se da je Branimir Bunjac izigrao taj dogovor. Naime, zbog preferencijalnog glasanja na taj način se posložila lista da ja nisam u mogućnosti dati svoj mandat kolegi Lukaniću kako je bilo inicijalno dogovoreno. Na žalost, kolega Bunjac vidi sebe u Europskom parlamentu. Ideja je bila da se profilira i rotira pet novih ljudi. Dogovor je onemogućen, našli smo alternativno rješenje, a to je da do parlamentarnih izbora ja odem u Europski parlament, a onda ćemo kasnije vidjeti kako će se razvijati situacija", rekao je šef Živog zida.

"Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i ja ga još jednom pozivam da postupi časno i poštuje predizborni dogovor i prepusti mandat kolegi Tihomiru Lukaniću. Zbog takvog ponašanja koje je nedopustivo, danas sam suspendirao kolegu Bunjca, a o njegovoj sudbini u stranci odlučivat će u narednim danima tijela stranke, prije svega disciplinska komisija", dodao je Sinčić.

Bunjac nije znao za suspenziju

Bunjac, kako se čini, uopće nije znao za ovu odluku.

Nazvali smo ga nakon Sinčićeve presice i zamolili ga za komentar odluke o suspenziji.

Nije znao da je suspendiran.

"Šta stvarno? Kad je to bilo?" upitao nas je.

Objasnili smo mu što se maloprije dogodilo.

"Šetam psa, ne znam", zbunjen je bio Bunjac.

Snimka obračuna

Neposredno nakon presice, na adresu redakcije stigla nam je snimka obračuna među članovima Živog zida.  

"Nikad nećeš vidjeti Europarlament"

Mail u kojem se nalazila snimka naslovljen je "bunjac_30.05.19.", iz čega se može pretpostaviti da je nastala 30. svibnja ove godine. Prema dostupnim podacima, upravo su se tih dana živozidaši pokušali dogovoriti koga će poslati u Bruxelles.

Na snimci se može vidjeti kako Branimir Bunjac viče na Dominika Vuletića, člana Živog zida kojeg je Sinčić na maloprijašnjoj presici proglasio međunarodnim tajnikom. Također, u prostoriji su Sinčić i Tihomir Lukanić.

Bunjac se unosi Vuletiću u lice.

Vuletić mu više puta ponavlja "Što hoćeš, što hoćeš?", a Bunjac mu na odlasku poručuje kako nikad neće vidjeti Europarlament.

Sudeći po tajmingu slanja snimke medijima, logično je za pretpostaviti da se radi o unutarstranačkom obračunu.

Pernarov ultimatum

A onda se javio i Pernar. 

Na svojoj Facebook stranici objavio je snimku u kojoj se svrstao na stranu suspendiranog Branimira Bunjca i zaprijetio izlaskom iz Živog zida. Optužio je Sinčićevu suprugu Vladimiru Palfi za čistke u stranci, poručivši kako će njeno preuzimanje Bunjčevog saborskog mandata stvoriti raskol u Živom zidu. 

Ponudio je i ultimatum. 

Ako Palfi politički likvidira Bunjca, on će izaći iz Živog zida i osnovati novu stranku. Osim toga, pozvao je ostatak stranke da djeluju na nju. 

"Uvaženo članstvo Živog zida, sada je sve na vama. Vi morate izvršiti pritisak na Vladimiru Palfi da se Branimir Bunjac politički ne likvidira. Ukoliko se Bunjac politički likvidira, ja izlazim iz Živog zida i ostavljam ga rukama gđe Palfi i njenog muža i onda oni mogu raditi što hoće. To je onda njihova stranka u punom smislu te riječi i ja im neću biti smetnja niti ću im biti potreba. Ako su odlučili da se bez nas može, da je potrebno ići u raskol, neka tako bude. Ja sam osobno protiv toga, htio sam komunicirati ljudski, ali na žalost, čini se da to nije moguće. Čini se da je utjecaj Vladimire Palfi u stranci takav. Ona se jednostavno nekad ponaša kao Plenković. Mogu što hoću, to je ta spika. Ja sad želim reći kolegici Vladimiri, pa ne možeš baš sve što hoćeš. Ne možeš kolegu Bunjca maknuti iz sabora. Ako to učiniš, ja ću osnovati svoju stranku", poručio je Pernar. 

"Evo, Vladimira, pokušao sam s tobom ljudski razgovarati, molio sam te za razgovor u četiri oka, nisam ga mogao dobiti. Možda ćeš se naljutiti na mene, ne znam. Morao sam ovo napraviti radi interesa stranke jer smatram da samo mogao gledati svoju guzicu i rekao sam predsjedniku da jedini razlog zašto prihvaćam tu politiku koju sada provodi jer sam gledao svoju vlastitu guzicu. Bio sam stranački poslušnik na neki način, ali nakon posljednje g razvoja događaja sam odlučio da neću biti slijepi stranački poslušnik i da ću govoriti svoje mišljenje. Da ću postupati po svojoj savjesti. Moja prva želja je da Živi zid opstane. Moja druga želja je da bude jedinstven. To znači da ima mjesta i za Vladimiru i za Bunjca i za mene i za Vilija i za sve vas ostale. I da Živi zid bude pobjednička stranka. A kakva će biti, hoće li biti stranka bez Bunjca i mene u saboru, to će ovisiti samo o Vladimiri Palfi Sinčić", rekao je Pernar i završio snimku.

Sinčić kaže da nema pojma tko je poslao snimku

Nedugo nakon Pernarovog ultimatuma, u Dnevniku Nove TV gostovao je Ivan Vilibor Sinčić.

Tvrdio je da nema pojma tko je snimio i medijima poslao neugodnu snimku obračuna u Živom zidu. Poručio je kako je Bunjac agresivan te kako mora dati ostavku. Negirao je da je novac razlog raskola u Živom zidu. Novinarka se dotakla i odnosa moći između njega, njegove supruge i stranke.

Vi sad idete u Bruxelles i dolazi li onda vaša supruga u sabor? Je li to njezina ambicija?

"Ako se ostavka ne da do kraja šestog mjeseca, automatizmom ja idem u Bruxelles. Ja to ne želim. Imam dvoje male djece ovdje."

Hoće li vaša supruga aktivirati mandat u saboru?

"Potpredsjednica Palfi je dala tri godine gospodinu Bunjcu da bude u saboru. Ako tijela stranke nakon suspenzije odluče da on izlazi iz sabora, vjerojatno će ga ona mijenjati. To ide po inerciji."

Je li ovo bio razlog da ste interese stranke stavili sa strane pa vi odlazite u Bruxelles, a supruga dolazi u sabor?

"Apsolutno ne, bože sačuvaj. Da smo doista takvi, moja supruga, potpredsjednica Palfi, ne bi dala gospodinu Bunjcu tri godine saborske plaće. Htjeli smo što više ljudi profilirati da imaju priliku za govornicom nešto kazati. Sad vidimo kako nam oni vraćaju. Ja ne želim ići u Bruxelles niti sam to najavljivao."

Ali otići ćete ukoliko gospodin Bunjac ne prepusti mandat gospodinu Lukaniću, a vaša supruga ulazi u sabor. Diktira li ona kadrovsku križaljku u vašoj stranci?

"Apsolutno ne. Nitko u Živom zidu ne donosi odluke sam, pa tako ni potpredsjednica Palfi", poručio je Sinčić.

Zanimljivo, Branimir Bunjac se cijeli dan nije htio konkretno oglasiti o novonastaloj dramatičnoj situaciji u Živom zidu.

Sutra je njegova presica. Vidjet ćemo što ima za reći.

Pročitajte više