Bahmut gori. Što slijedi ako padne?

Foto: Profimedia, EPA

ZAPOVJEDNIK ukrajinskih kopnenih snaga posjetio je jučer vojnike u Bahmutu drugi put u manje od tjedan dana, što je odraz neizvjesnog položaja u kojem se nalaze ukrajinske snage dok drže svoje položaja u razorenom gradu. General-pukovnik Oleksandr Sirskij ‌upozorio‌ je u izjavi da Rusija ubacuje "najspremnije postrojbe" u borbu i ‌rekao ‌da se bavi ‌problematičnim pitanjima vezanim uz povećanje obrambene sposobnosti postrojbi na prvoj crti.

>> Rusi raznose sve izlaze iz Bahmuta, Ukrajina šalje elitnu jedinicu. "Ovo je klaonica"

Rusija je pokrenula ofenzivu za zauzimanje Bahmuta u kolovozu, a borbe su od tada rijetko kad jenjavale. ‌Iako je Ukrajina postavila čvrstu obranu, posljednjih su tjedana moskovske snage postigle uspjehe koji su kritične ceste oko grada doveli u opasnost. Te ceste su ključne za opskrbu trupa, ali i za povlačenje ako bude potrebno, piše The New York Times.

Zapovjednici kažu da su trenutačno malo potisnuli ruske trupe, smanjujući prijetnju od topničke vatre na glavnoj cesti koja vodi jugozapadno od grada.

Ukrajinski zapovjednici kažu da se žele održati koliko god mogu i nanositi gubitke neprijateljskim snagama čak i ako na kraju ne budu mogli zadržati grad. Izazov je tajming, odnosno postići da se povlačenje, ako bude neophodno, izvede na način koji minimizira‌ gubitke.

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnerovih plaćeničkih snaga koje su pomogle u ruskim napadima na Bahmut, objavio je u petak video ismijavajući Ukrajince, tvrdeći da im je preostao samo jedan put za bijeg i pozivajući predsjednika Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje.

"Kliješta se zatvaraju", rekao je Prigožin. Nije prvi put da Prigožin daje nadobudne izjave, od kojih su se mnoge pokazale lažnima. Ali neizvjesnost ukrajinske kontrole nad Bahmutom očita je već tjednima.

U petak je jedan zapovjednik jedinice bespilotnih letjelica rekao da su on i njegovi vojnici izvučeni. Bilo je nejasno je li to odmor nakon iscrpljujućih bitaka ili nešto drugo. Nije dao više detalja.

Koju je cijenu Ukrajina spremna platiti?

Vrlo visoku.

Bitka za Bahmut najduži je i najuporniji ruski napad u ratu. Obje strane pretrpjele su velike gubitke. Nijedna strana ne otkriva svoje žrtve, ali ukrajinski zapovjednici tvrde da ubijaju čak 800 Rusa dnevno. Ukrajinski medicinari na fronti kažu da svaki dan liječe desetke vlastitih ranjenih vojnika, što je pokazatelj intenziteta borbi.

"Zadatak naših snaga u Bahmutu je nanijeti što je moguće više gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje košta stotine života neprijatelja", rekao je u petak Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici ukazuju na bitke za Sjeverodoneck i Lisičansk tijekom ljeta kako bi objasnili svoju strategiju. Susjedni gradovi, koji se nalaze u regiji Luhansk na istoku, tjednima su bombardirani prije nego što su pali. U to su vrijeme mnogi dovodili u pitanje razboritost tog držanja suštinski mrtvih gradova s obzirom na zapanjujuć gubitak života. Na vrhuncu bitke ukrajinski dužnosnici procijenili su da stotine ukrajinskih vojnika ginu i budu ranjene svaki dan.

Međutim, pukovnik Serhij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskog istočnog zapovjedništva, rekao je da je Ukrajina, zadržavajući rusku vojsku u tim gradovima, uspjela ozbiljno degradirati neprijateljske borbene sposobnosti, otvarajući put uspješnoj protuofenzivi u jesen.

Što bi moglo prisiliti Ukrajince na povlačenje?

Najveći rizik za ukrajinske snage je mogućnost da budu okružene i prisiljene na predaju ili uništene. Ali neposredniji rizik je da će Rusija onemogućiti opskrbu ukrajinskih boraca oko Bahmuta.

Postoje tri glavne arterije koje omogućavaju vitalne linije života za tisuće ukrajinskih vojnika koji se bore u gradu. Ruske snage su presjekle jednu od ruta i približavaju se drugim dvjema glavnim cestama, govore vojnici i volonteri koji su redovito koristili rutu.

Kažu da je cesta od Bahmuta do Časiv Jara - koji se nalazi nekoliko kilometara zapadno - sada pod redovitim granatiranjem i da ruske snage pokreću napade kako bi je zatvorile. Na jugozapadu, gdje je ukrajinski protunapad donekle odbacio Ruse, glavna je cesta još uvijek pod teškim granatiranjem, ‌ali je sigurnija nego što je bila, prema zapovjednicima u području Bahmuta.

"Neprijatelj pokušava napredovati i izvodi napade ne svaki dan, već gotovo svaki sat", rekao je Nazarenko, zamjenik zapovjednika ukrajinske nacionalne garde, koji putuje tim putem, no dodaje da je ukrajinska linija opskrbe i dalje čvrsta.

Ako se to promijeni - što bi se moglo dogoditi svakog dana - tada će se vjerojatno promijeniti i izračuni ukrajinskih vojnih i političkih čelnika.

Ukrajinska pojačanja poslana su ovog tjedna, prema ukrajinskim zapovjednicima, ali nije jasno jesu li ona tu da pomognu u povlačenju ili da pokušaju zadržati grad još duže.

Kako izgleda borba?

Bahmut gori, dim se diže iz gorućih zgrada. Eksplozije su stalne, a topništvo tutnji sa svih strana. Ukrajinske i ruske bespilotne letjelice kruže nebom, pronalazeći mete i bacajući bombe.

To je bila scena posljednji put kad su novinari The New York Timesa ove zime posjetili uništeni grad. Teško je procijeniti što se sada događa - nedavni pokušaji prikupljanja satelitskih slika bili su ometeni naoblakom. No, sudeći prema videozapisima i izjavama koje su objavili ukrajinski vojnici i dragovoljci koje je The New York Times intervjuirao tijekom bitke, gotovo je isto ili još gore.

Čini se da Rusi sada namjeravaju srušiti toliko zgrada da Ukrajinci više nemaju mjesta za sklonište i uzvraćanje vatre na ruske trupe.

Izvan grada, gdje je Ukrajina uspostavila prstenove obrambenih položaja koji trebaju zaustaviti ruske napade sa sjevera, istoka i juga, borbe su stalne. Ukrajinske snage gađaju ruska oklopna vozila na otvorenim ravnicama i skrivaju se u šumama. Rusija šalje valove pješaštva koje juriša na ukrajinske rovove.

Ukrajinski dužnosnici također kažu da njihovo eventualno povlačenje znači da će Rusi jednostavno krenuti s uništavanjem sljedećeg grada na karti. To bi bio Časiv Jar.

Što ako Bahmut padne?

Ukrajina još uvijek kontrolira otprilike polovicu regije Donjeck, a vojni analitičari kažu da će se Moskva vjerojatno boriti kako bi iskoristila Bahmut kao odskočnu dasku za raščišćavanje cijele regije. Obrambene linije Ukrajine bi se povukle, a rat iscrpljivanja najvjerojatnije bi se nastavio, samo nekoliko kilometara zapadno.

Izbacivanje Ukrajinaca iz grada, međutim, dalo bi Kremlju mogućnost promoviranja bitke kao pobjede nakon mjeseci demoralizirajućih neuspjeha.

Ukrajina se mjesecima pripremala za pad Bahmuta, čak i dok je čvrsto držala grad. Ukrajinske snage učvršćuju svoje položaje u Časiv Jaru, a humanitarni radnici i volonteri pojačali su svoje napore za evakuaciju civila koji su ostali u gradu i onih koji se uspiju izvući iz Bahmuta, gdje se procjenjuje da je ostalo oko 3000 civila.

Zapovjednik ukrajinske jedinice bespilotnih letjelica kojemu je rečeno da se povuče rekao je ovaj tjedan da bitka iz dana u dan postaje sve teža: "Cijena obrane grada je golema i Bahmut je sve teže držati."

Pročitajte više