Što sve plaćamo na računu za vodu?

Foto: 123rf

MNOGI građani traže objašnjenje što se sve plaća na računima za vodu, piše HRT. Tako se, osim iznosa potrošene vode i usluga lokalne vodoopskrbe, ondje nalaze i brojne druge naknade. One su, kako tvrde mjerodavni, nužne za ulaganje i obnovu vodovodne mreže. Svaka naknada pojedinačno je možda mali iznos, ali s obzirom na velik broj potrošača izdvajanja nikako nisu mala.

Sustav vodoopskrbe u Hrvatskoj je organiziran prema vodovodnim područjima, a računi imaju fiksni i promjenjivi dio. Fiksni dio cijene ne ovisi o ukupnoj potrošnji, nego se obračunava, ispostavlja mjesečno uz račun u iznosu za kućanstva od 18,92 lipe. Varijabilni dio računa ovisi o količini potrošene vode, kazala je Ana Glavan iz Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb.

Udruzi za zaštitu potrošača iz Osijeka sporan je baš fiksni dio i još su 2013. od Ustavnog suda tražili ocjenu ustavnosti te Vladine uredbe. Budući da građani, naravno, plaćaju tu fiksnu naknadu u određenom iznosu, naplata izdavanja računa i očitanja vodomjera je prema zakonu o zaštiti potrošača - zabranjena, rekla je Dunja Mak iz Savjetovališta za potrošače Osijek. No, odgovor još nisu dobili.

Uz fiksni dio sa svakim računom za vodu plaćamo još i namjenske naknade. To je naknada za korištenje voda, a potom i naknada za zaštitu voda koje su prihod Hrvatskih voda. Tomu treba dodati i naknadu za razvoj.
 

Pročitajte više