Što to Europa uopće radi za nas? Vidi Vukovar

Dokaz da vrijeme leti je godišnjica koju Hrvatska slavi 1. srpnja. Nismo se ni okrenuli, a već smo okruglih deset godina proveli unutar Europske unije. I što nam je ona dala? Je li nam promijenila živote na bolje ili na gore? Kako bismo donijeli zaključak, obišli smo Hrvatsku u potrazi za tragovima EU. Krenuli smo po redu od istoka na zapad te smo se zaputili u Slavoniju, regiju kojoj je očajnički trebala pomoć koju je Unija obećavala.

U prvoj od pet epizoda našeg serijala Što to Europa uopće radi za nas? posjetili smo Vukovar. Tamo smo mnogo toga naučili o festivalu VukovART. Riječ je o jednoj od najpoznatijih umjetničkih manifestacija u gradu, koji se zbog VukovART-a pretvara u luku umjetnosti. Osim što je donijela vedrinu i životnost sumornim fasadama, u grad na Dunavu privukla je posjetioce, ali i najbolje umjetnike iz cijelog svijeta.

Vidjeli smo kako je Vukovar uz pomoć EU sredstava došao do nove gradske tržnice, posjetili smo ekipu iz Mirovne grupe mladih Dunav, koja je organizirala projekt "raSTEM- Razvoj STEM-a u Vukovaru", a na kraju smo naučili zašto je Vučedol nekad bio ono što je nama danas Pariz i kako će taj lokalitet, uz pomoć love iz EU, izgledati u narednih nekoliko godina. 

Sadržaj donose Index i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više