HRVATSKI WATERGATE

Što to izvode naši špijuni i zašto većina medija šuti o tome?

Foto/screenshot: Pixsell/Patrik Macek/Pop TV

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA (SOA) u posljednja dva mjeseca našla se u nizu afera koje dokazuju ne samo nesposobnost, nego i očigledan kaos u radu hrvatske obavještajne službe koja je godinama pod optužbama za političko kadroviranje. Krenulo je od optužbi smijenjenog predsjedničinog savjetnika Mate Radeljića, preko rada preko vikenda kako bi se "spasio" potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić u aferi Špic-papak i međunarodnog incidenta u Bosni i Hercegovini, pa sve do eskalacije sa slučajem u Sloveniji zbog čega susjedi traže hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog prisluškivanja, a povukli su i svog veleposlanika iz Hrvatske.

Dok se u susjednim zemljama hrvatski obavještajci ne skidaju s naslovnica te o njima raspravljaju vlade Bosne i Hercegovine te Slovenije, te unatoč nepobitnom javnom interesu o stanju u hrvatskoj obavještajnoj službi, za hrvatske mainstream medije -  to nije tema. Nacionalne televizije i provladini mediji kao da imaju zabranu izvještavanja o ovoj temi. No, krenimo redom.

Odmah zaključili aferu s Radeljićem a da ga pritom nisu ništa pitali

Da nešto ozbiljno nije u redu sa SOA-om, postalo je jasno još i prije mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, no u posljednjih par mjeseci situacija je eskalirala.

Radeljić je, podsjetimo, nakon smjene s funkcije ključnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, medijima poslao dramatično priopćenje u kojem je tvrdio da mu je smjenu najavio šef kabineta ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-e) Davor Franić.

"Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: 'Služba u svakom pogledu štititi predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene'", naveo je Radeljić u priopćenju.

SOA se branila da nikome "ne prijeti smrću", no nisu demantirali sastanak Radeljića i šefa kabineta ravnatelja SOA-e Davora Franića. Cijela afera se stišala nakon što je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio da nije bilo zlouporabe od strane SOA-e. Saborski odbor donio je tu odluku bez da je saslušao Radeljića.

Obrukali se u aferi Špic-papak

Onda je krenula afera s potpredsjednikom Tolušićem. Tako smo mogli čitati u tjedniku Nacional da su agenti SOA-e nakon dva dana analize, korištenjem posebnih softvera, utvrdili problematične detalje u fotografiji navodnog Tolušića i prostitutke. Objasnili su kako je specijalni softver otkrio kako se apartman sa slike nalazi u Srbiji, a ministar je agentima rekao kako tamo nije bio još od 2005. godine. Iako smo dokazali da je Tolušić bio u Srbiji nakon 2005. godine, iz SOA-e su šutjeli.

SOA je reagirala nakon što su novinari upitali vladu oko fotografija Tolušića, a to je priznao i sam Plenković premijer,  ustvrdivši da je potpredsjednik vlade dio institucija koje treba štititi. SOA je od vlade dobila fotografije u petak, a već u ponedjeljak, vrlo prigodno, imali su spremnu analizu.

Za HDZ se radi i preko vikenda

Da SOA odrađuje i dio političkih zadataka za vladajuću stranku, postalo je jasno kada je Index došao u posjed mailova koji pokazuju nedosljednost premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Damira Krstičevića u nabavci borbenih zrakoplova. Po uzoru na slučaj Špic-papak zatražili smo od vlade i SOA-e hitnu analizu dokumenata. Nikada nam se nisu javili, jer mailovi su se, naravno, pokazali istinitima.

>> Poslali smo SOA-i dokument koji je opasan za vladu. Evo kako su reagirali

A onda je krenulo s Bosnom i Hercegovinom. Mediji u toj zemlji objavili su kako je hrvatska obavještajna agencija provodile tajnu 'false flag' operaciju u BiH, u kojoj su im na meti bili radikalni islamisti.

Afera povezana s Kolindom eksplodirala u Bosni i Hercegovini

Naime, portal Žurnal objavio je priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji. "Hrvatski obavještajci" bili su uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

No, nije na tome stalo. Trojica državljana Bosne i Hercegovine koji žive u Sloveniji su se javila bosanskohercegovačkom veleposlanstvu u Ljubljani kako bi tamo dali izjave u kojima tvrde da su ih zastrašivali i pokušavali ih pridobiti za suradnju pripadnici hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Danas je objavljeno da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informirano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od strane Sigurnosno–obavještajne agencije Republike Hrvatske. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je službeno zatražio od Republike Hrvatske da obustavi progon bosanskohercegovačkih građana.

Predsjedništvo BiH traži službeno očitovanje hrvatske vlade

"Pozivamo bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država", stoji u službenom priopćenju Predsjedništva BiH iz čega je vidljivo kako je ova afera daleko od bilo kakvog kraja. Naglasimo kako je SOA u svom službenom priopćenju naglasila kako je riječ o "političkoj instrumentalizaciji" te su optužbe iz BiH odbacili kao neistinite i zlonamjerne.

No nije tu kraj nevoljama SOA-e, jer je nova blamaža stigla iz Slovenije. Prije tjedan dana u hrvatskom medijskom prostoru prošla je prilično nezapaženo optužba slovenske strane da Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu za međudržavne sporove Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik iz srpnja 2015. godine.

Slovenci probili hrvatske obavještajce

"Zabrinjava nas ako je to način funkcioniranja u Europskoj uniji", rekao je slovenski premijer Marjan Šarec. Šarec je rekao da je u zatvorenom dijelu zasjedanja vlade direktor SOVA-e iznio svoja saznanja o tvrdnjama da je bilo prisluškivanja Slovenaca od strane hrvatske tajne službe SOA-e te da je tu operaciju vodio Davor Franić, šef kabineta ravnatelja SOA-e Daniela Markića.

Franić se tako opet spominje kao ključna osoba u aferi koju je lansirao bh. portal Žurnal, koji tvrdi da je SOA pokušala regrutirati selefije iz BiH za 'false flag' operacije na teritoriju susjedne države. Provladin Večernji list u ponedjeljak ujutro objavio je naslovnicu u kojoj se problematiziraju susjedi koji napadaju SOA-u - tako su rekli za aferu iz BiH da je "neslavno završila" kao i da Slovenci iz naftalina vade priču iz 2015. godine. No onda je puknulo.

Mediji u službi hrvatskih špijuna

Slovenski POP TV objavio je sinoć kako je pater Ivan Tolj, predsjednik uprave Stryrie za Hrvatsku pod kojom djeluju Večernji list i 24sata, u ime hrvatske vlade na toj televiziji i njihovu portalu 24ur pokušao spriječiti objavu priče o hrvatskom špijunu i arbitraži.

Televizijska postaja POP-TV objavila je da je hrvatska vlada "preko posrednika" pokušala utjecati na njihovo uredništvo kako ne bi objavili otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži stoje hrvatske obavještajne službe. Objavili su i da imaju dokaze kako su hrvatske službe prisluškujući slovenske novinare došle do informacije da će reportaža biti objavljena. 

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji, a povučena je slovenska veleposlanica u Hrvatskoj.

Pročitajte više