Što veže šefa HRT-a, kraljeve Adventa i Anu Stavljenić-Rukavinu? Mrtvi Bandić

Foto: Pixsell/Igor Kralj

USKOK i policija su jutros u Zagrebu proveli neuobičajenu akciju koja ima tri kraka, naizgled nepovezana. No, veza ipak postoji i zove se Milan Bandić.

Podsjetimo, jutros je u velikoj akciji uhićen niz osoba, od kojih je nezanemariv dio dobro poznat javnosti. Najzvučnije ime među uhićenima je ono Kazimira Bačića, glavnog ravnatelja HRT-a.

U javnosti je glasno odjeknulo i uhićenje bivše ministrice zdravstva Ane Stavljenić-Rukavine, ujedno i dugogodišnje bliske suradnice pokojnog zagrebačkog gradonačelnika.

Itekako su zanimljiva, ujedno i važna, i uhićenja Bandićeva vozača Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog, najpoznatijeg kao "kralja Adventa".

Uz njih, uhićeno je još nekoliko osoba: bivši vlasniku Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić, službenica Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić,  te pročelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić.

Tri kraka velike akcije

Akcija policije i USKOK-a ima tri kraka, pri čemu su sva tri vezana uz korupciju.

Jedan krak vezan je za namještanje dobivanja elitnih lokacija na zagrebačkom Adventu, drugi za mito koji je, na što sumnjaju istražitelji, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nosio bivšem vlasniku Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću, a treći za namještanje natječaja za ravnatelja bolnice Srebrnjak.

Tri kraka današnje velike antikorupcijske akcije povezuje samo jedno ime - ono pokojnog gradonačelnika i višestrukog USKOK-ova optuženika Milana Bandića. Naime, svi uhićeni se sumnjiče da su u koruptivni kriminal bili uključeni upravo jer su, kako sumnjaju istražitelji, obavljali prljave poslove za Milana Bandića ili su, kao što USKOK sumnja u slučaju šefa HRT-a Kazimira Bačića, novac od mita nosili pokojnom gradonačelniku te posredovali prilikom sumnjive prodaje zemljišta.

Lice i naličje današnjih uhićenja

Današnja akcija ima svoje lice i naličje. Naime, odlična je vijest da je USKOK konačno krenuo u obračun s kriminalom u glavnom gradu. Kao što znaju svi koji zadnjih 20 godina nisu proveli s glavom duboko zabijenom u pijesak, vladavina Milana Bandića bila je obilježena teškom korupcijom, namještanjem natječaja i mutnim poslovima vezanima uz gradska zemljišta. 

Razmjeri Bandićeve korupcije bili su toliki da je redatelj Dario Juričan, koji je o tome snimio film "Kumek", uz film morao izdati i istoimenu knjigu istraživačkih novinara Hrvoja Appelta i Saše Paparelle, u kojoj se detaljno nabrajaju bezbrojne Bandićeve korupcijske afere.

USKOK u akciju krenuo tek nakon Bandićeve smrti i političke smrti Bandićeve stranke

No, ono što je zabrinjavajuće je da je USKOK odlučio krenuti u ovakvu akciju tek nakon što je Bandić umro, a njegova stranka doživjela potop na nedavnim lokalnim izborima.

Unatoč svemu što nam o neovisnosti USKOK-a, policije i sudova danonoćno govore čelnici najmoćnije stranke, ujedno i jedine stranke ikad osuđene za korupciju u povijesti neovisne Hrvatske, jasno je USKOK ima istančan osjećaj za tajming i političku moć onih koje istražuje.

Index i nekolicina drugih medija je, podsjetimo, prije dvije godine razotkrila korupcijske malverzacije oko Adventa, ali USKOK je ipak pričekao smrt Milana Bandića i njegove stranke prije nego što je krenuo u akciju.

> Index je 2019. objavio: Tri tvrtke vladaju Adventom, sve su povezane s Bandićem

Zašto je uhićen glavni ravnatelj HRT-a?

Vjerojatno najzvučnije ime među danas uhićenima je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, a u istom dijelu akcije uhićen je i bivši vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić.

Policija je nakon uhićenja prvo pretresla Bačićevu kuću na Tuškancu, a potom ga je odvela u zgradu HRT-a, gdje su pretresli njegov ured. 

 

No posebno je zanimljivo da su istražitelji od jutra pretresali i stan u Radićevoj ulici u strogom centru Zagreba. Stan koji interesira istražitelje je dvosobni stan na prvom katu, čiji je uknjiženi vlasnik tvrtka Slanica d.o.o u vlasništvu danas uhićenog Milana Lončarića, kojem je, prema neslužbenim informacijama, pogodovao ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

> Stanar zgrade u kojoj je Bačić navodno dobio stan kao mito: Dolazio je ovdje sa sinom

Šef HRT-a novac od mita osobno nosio Bandiću?

Upravo je taj stan, sumnjaju na to istražitelji, Bačić dobio kao zahvalu od Lončarića. Sumnja se na to, naime, da je Bačić pogodovao Lončariću u projektu Vrtovi svjetla.

Kako smo doznali, Kazimir Bačić se sumnjiči za trgovanje utjecajem, a Lončarić za davanje mita.

> Index doznaje: Šefa HRT-a sumnjiče da je bio posrednik, nosio je keš Bandiću

Naime, sumnja se na to da je Bačić posredovao između Lončarića i Bandića vezano za kompleks Vrtovi svjetla koji se nalazi iza tornja TEŽ-a, na tom zemljištu, a povezani su navodno i zbog legalizacije objekta u Radićevoj ulici. 

Vjeruje se da je Bačić bio taj koji je nosio Lončarićev novac Bandiću i zauzvrat je dobio stan u Radićevoj. Tog stana, inače, nema u Bačićevoj imovinskoj kartici.

Lončarić je bio direktor i većinski vlasnik TEŽ-a ugašenog 2015. godine, nakon čega je osmislio projekt izgradnje luksuznog stambenog kompleksa Vrtovi svjetla.

Tko su uhićeni zbog Adventa i za što se sumnjiče?

U dijelu akcije vezanoj za namještanje dobivanja prostora na Adventu uhićeni su Bandićev vozač Zdravko Krajina, tzv. kralj Adventa Denis Mohenski i službenica Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić.

> Ovo su uhićeni u akciji USKOK-a. Na sudu muljali za Bandića, vladali Adventom

USKOK sumnjiči Zdravka Krajinu i Denisa Mohenskog za davanje mita, a Jelenu Čeklić za zlouporabu položaja i ovlasti. Naime, sumnja se na to da je Jelena Čeklić za Milana Bandića utjecala na povjerenstvo koje je dodjeljivalo lokacije za zagrebački Advent.

Upravo su Krajina i Mohenski dobili najbolje prostore u Zagrebu za vrijeme Adventa. 

Tko je uhićeni Bandićev vozač Zdravko Krajina?

Zdravko Krajina našao se u fokusu javnosti 2019. godine, kada je otkriveno da je taj vozač u Gradskoj upravi, koji je povremeno vozio i gradonačelnika Milana Bandića, za sitan novac dobio 51 kućicu na Trgu bana Jelačića pa ih za poprilično velik novac dao u podnajam za sajamsku ponudu. 

Zdravko Krajina i njegov financijski uspjeh neodvojivi su od Duška Ljuštine. Nekadašnjeg prvog čovjeka zagrebačke kulture Krajina je vozio desetak godina, imao je njegovo neograničeno povjerenje i zasigurno se naslušao svega jer je Ljuština bio pasionirani korisnik mobitela - ponekad ga se znalo zateći i s dva na ušima jer bi razgovarao s dvije osobe istovremeno.

> Tko je Bandićev vozač Zdravko Krajina?

U zajedničkim godinama provedenim u automobilu nije nastalo samo povjerenje nego i sklonost istom biznisu. Naime, sajamskim kućicama i ponudom bavio se i Ljuštinin sin Damjan. Tvrtka s kojom je Damjan Ljuština povezan zove se Kokoš ili jaje, a ta firma bila je jedan od gospodara zagrebačkog Adventa. U toj firmi njegova žena je prokuristica. Upravo on i žena mu s još par ljudi, kako su pisali mediji tih godina, osmislili su projekt Fuliranje.

Zahvaljujući tom poslu vrijednom oko 250 tisuća kuna, Krajina će u tjedan dana zaraditi više od onoga što u dvije godine zaradi kao vozač. Njegova osnovna plaća iznosila je između 6 i 7 tisuća kuna.

Veza Krajine i uhićenog "kralja Adventa" Denisa Mohenskog

Osim s Damjanom Ljuštinom, Zdravko Krajina povezan je s još jednim gospodarom Adventa. Upravo je Krajina Bandiću doveo Denisa Mohenskog, koji nikada nije volio govoriti o svojim poslovima na Adventu. Međutim, iz pouzdanog izvora smo tada doznali da je njegov uspjeh s adventskim kućicama počeo običnim gablecom. Zdravko Krajina je volio topli obrok u radnom danu pojesti na Remizi kod Mohenskog, sprijateljili su se i upoznao ga je s Bandićem i tako je sitni ugostitelj došao do najatraktivnijih lokacija Adventa. 

> Tko je uhićeni "kralj Adventa" Denis Mohenski?

Zdravko Krajina gledao je uspjehe čovjeka kod kojeg je gablecovao te je očito shvatio da bi i sam mogao pokušati nešto slično pa se prije nekoliko godina i on ubacio u biznis sa sajamskim kućicama. Prema Indexovoj računici, na iznajmljivanju kućica i štandova mogao je zaraditi i milijun kuna godišnje.

Zbog čega je uhićena Ana Stavljenić-Rukavina?

Među uhićenima je i 81-godišnja Ana Stavljenić-Rukavina, bivša ministrica zdravstva i bliska suradnica preminulog Bandića, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Uz to, bila je i predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te članica Odbora za statut, poslovnik i propise i Odbora za socijalnu skrb. Sve u svemu, imala je (najmanje) sedam funkcija, od čega šest u Zagrebu.

Ona je uhićena zbog zlouporabe položaja i ovlasti vezano za bolnicu Srebrnjak. Kako je doznao Index, ona je osumnjičena da je na poticaj Bandića namjestila natječaj za ravnatelja bolnice Srebrnjak.

> Ovo je natječaj zbog kojeg je uhićena Stavljenić-Rukavina. Prijavio se i njuzbarovac

Od moralne vertikale do Bandićeve poslušnice koja je u konačnici uhićena

Podsjetimo, Ana Stavljenić-Rukavina na dulje se vrijeme maknula iz politike nakon što je podnijela ostavku na mjesto ministrice zdravstva 2001. godine, kad je u Račanovoj vladi bila ministrica iz kvote HSLS-a.

> Od ministrice koja je podnijela ostavku do Bandićeve poslušnice i uhićenice

Ostavku je podnijela zbog afere Baxter, kad su 23 pacijenta umrla na hemodijalizi zbog neispravne medicinske opreme. Iako nije bila izravno odgovorna za propust koji je doveo do smrti pacijenata, Stavljenić-Rukavina je u javnosti ostala zapamćena kao primjer moralnosti i izuzetak, jer ministri u Hrvatskoj nisu skloni podnošenju ostavki unatoč aferama.

Na političku scenu vratio ju je zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić 2013. godine, kad ju je stavio na listu za lokalne izbore, a 2015. ju je postavio za potpredsjednicu svoje Stranke rada i solidarnosti - MB 365.

Tolerirala Bandićev seksizam, branila Gabrijelu Žalac...

Stavljenić-Rukavina je Bandiću, otkako ju je vratio u politiku, iskazala vjernost i kad je završio u Remetincu. Nije se solidarizirala s kolegicom Vidom Demarin, akademkinjom koju je Bandić pokušavao nagovoriti da lažno svjedoči u njegovu korist.

Godinama je tolerirala gradonačelnikove seksističke ispade i napade na žene pa smo je tako mogli vidjeti kako stoji iza Bandića u trenu kad on verbalno napada novinarku te na to ne reagira.

Stala je i na stranu bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja je odbila dati ostavku iako je auto vozila bez važeće vozačke dozvole i pritom udarila djevojčicu.

Sada će se Stavljenić-Rukavina, u 82. godini, morati braniti od optužbi USKOK-a.

Pročitajte više